'Zabrinjavajući rast cena goriva'

Objavljeno: 22.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Prosečne maloprodajne cene goriva u Srbiji od početka jula porasle su za pet do osam dinara u zavisnosti od derivata, ili za 3,4 do 8,5 odsto.

Time je samo kompenzovan pad vrednosti dinara, ali ne i skok cene goriva u nabavci koje beleži stalni rast, saopštilo je Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Cena goriva prilikom uvoza, bez obzira o kojoj se kompaniji radi, formira se na osnovu aktuelne "Plats kotacije" za taj derivat, a od početka jula do danas one beleže stalni rast.

Tako su kotacije evrodizela povećane sa 878 na 1.020 dolara za tonu, što znači da je za istu količinu goriva potrebno izdvojiti oko 16 odsto dolara više, danas nego 1. jula, a uz to je kurs dinara prema dolaru takođe rastao i danas je veći za 3,6 nego početkom jula.

"Plats kotacija" benzina doživela je još veću promenu. Za manje od dva meseca sa 918 povećana je na 1.135 dollara po toni ili za 23,7 odsto.

Prosečne maloprodajne cene goriva u Srbiji nisu pratile ove promene, već je samo kompenzovan pad dinara, ali ne i skok cene goriva u nabavci.

Domaće tržište naftnih derivata je veoma osetljivo na promene na regionalnom i globalnom, tržištu derivata, zbog toga što Srbija uvozi oko osamdeset procenata ukupne potrošnje evrodizela, deset odsto benzina i sedamdeset odsto TNG-a, ističe UNKS.

Osim što pogađaju vozače, visoke cene goriva stvaraju probleme i naftnim kompanijama, jer ukupna potrošnja goriva na srpskom tržištu već duže vreme pada, tako da bi eventualno zadržavanje ovako visokih cena dodatno moglo pogoršati njihovo poslovanje, navodi se u saopštenju UNKS-a. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana