Pada životni standard Slovenaca

Objavljeno: 22.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Delo, Tanjug

Suša u Sloveniji ne ugrožava samo životnu sredinu, nego i novčanike građana, što se odnosi na izglede za rast cene goriva, očekivano poskupljenje hrane, mere štednje i pad zarade kompanija, objavilo je ljubljansko Delo.

Dnevnik navodi da je slovenački bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku prošle godine iznosio samo 84 odsto proseka za Evropsku uniju prema 91 odsto iz 2008. godine, uz upozorenje da će životni standard još padati.

Dok Sloveniji predstoje ključni trenuci u kojima se odlučuje o njenoj budućnosti, strani mediji sve češce navode da je to "sledeća zemlja u redu za međunarodnu pomoć", a troškovi zaduživanja na tržištu su tri puta veći u odnosu na one za Češku, vlada u Ljubljani je fokusirana na neke druge stvari.

- Ne samo da je vlada fokusirana na more ili Alpe, ona se takođe bavi zvezdama petokrakama, državnim praznicima i himnama, kao i sličnim stvarima. U međuvremenu, kriza se sa bankarskog sektora širi kao kuga na čitavu privredu - piše Delo.

Slovenački premijer Janez Janša je za popodne sazvao novi krizni sastanak sa predsednicima parlamentarnih stranaka.

Kancelarija premijera je saopštila da će se na sastanku razgovarati o napretku kojeg su prošlih nedelja postigle radne grupe koje nastoje da usaglase politički konsenzus o pitanjima od kojih zavisi izlazak Slovenije iz krize, kao i zaustavljanje daljeg pada kreditnog rejtinga države i vodećih banaka.

Reč je o predlogu rešenja koja se odnose na sanaciju banaka, unošenje fiskalnog propisa u Ustav, kao i načina upravljanja državnom imovinom preko posebnog državnog holdinga čije se osnivanje predlaže. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana