RBV: Bolje dokapitalizacija nego stečaj banke

Objavljeno: 22.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik, Tanjug

U ovom trenutku jeftinije je ići na dokapitalizaciju Razvojne banke Vojvodine, nego proglasiti stečaj, kaže član Izvršnog odbora te banke Goran Kostić.

Kontrola Narodne banke Srbije od ponedeljka se nalazi u Razvojnoj banci Vojvodine, potvrdio je Kostić na konferenciji za novinare i naveo da banka u ukupnim plasmanima ima oko 62 odsto problematičnih plasmana.

Kostić je napomenuo da je u momentu preuzimanja Metals banke, od koje je nastala Razvojna banka Vojvodine (2010. godine), nivo problematičnih plasmana bio preko 80 odsto i od tada je Razvojna banka uspela da ih smanji na sadašnji nivo.

- Krajem 2010. godine potraživanja tadašnje Metals banke bila su preko osam milijardi dinara, a sa kamatama su premašivala 12 milijardi dinara - naveo je Kostić.

Razvojna banka Vojvodine nije imala problematične plasmane niti je bilo političkih pritisaka na nju i političkih kredita, naglasio je Kostić i ukazao da se slučaj Razvojne banke Vojvodine ne može poistovetiti sa aferom u Agrobanci.

Kostić je naveo da će banka biti dokapitalizovana državnim obveznicama u ukupnoj sumi od 6,8 milijardi dinara, koje će stizati za naplatu u kuponima u narednih 10 godina.

To praktično znači da će do kraja godine opterećenje za republički budžet iznositi oko 300 miliona dinara, a za pokrajinski budžet 40 miliona dinara (oko 3,2 miliona evra), naveo je Kostić.

Republika Srbija ima udeo od 22 odsto, a pokrajine Vojvodina 67 odsto u kapitalu Razvojne banke Vojvodine , što znači da je u većinskom državnom vlasništvu, rekao je Kostić i dodao da banka ima 578 zaposlenih.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana