Biodizel oko 20 dinara jeftiniji od običnog

Objavljeno: 22.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti, 24 sata

Cene goriva su nastavile da obaraju rekorde, pa je posle najnovijeg poskupljenja od dinar i po, litar evropremijuma na pumpama na autoputu dostigao 170 dinara.

Pošto je u Srbiji odnedavno u ponudi i bio-dizel, zasad su u nešto povoljnijoj poziciji vozači koji kupuju ovo ekološko gorivo, jer je ipak jeftinije.

Međutim, novost na tržištu Srbije odnedavno je prodaja bio-dizela, čija je najveća “mana” ta što se prodaje na svega nekoliko pumpi koje su akcionari kompanije ELP.

Na deset domaćih pumpi počela je prodaja biodizela uvezenog iz opštine Srbac u Republici Srpskoj, koji će se zbog oslobođenog plaćanja akcize, na pumpama točiti po dvadesetak dinara nižoj ceni od evrodizela.

- Dakle, osim toga što je jeftinije, velika prednost ove vrste goriva je i ta što je ovo ekološko gorivo - kaže Bane Lazović, direktor ELP pumpi.

To bi, dakle, značilo da trenutno litar bio-dizela košta negde oko 130 dinara.

Lazović objašnjava da se bio-dizel meša sa evrodizelom u srazmeri 30 prema 70 u letnjem periodu, dok je učešće bio-dizela u zimskim periodima u mešavini sa evrodizelom nešto manje, ali da o tome postoje jasne preporuke na svim benzijskim stanicama.

Upućeni kažu da teorijski bio-dizel može da se toči u svaki automobil, ali isto tako savetuju da bi pri kupovini automobila trebalo konsultovati nadležan servis pre nego što se vozač odluči da u svoj rezervoar sipa ovo ekološko gorivo, jer neka vozila ipak ne reaguju najbolje na bio-dizel.

Biodizel ima i neke mane, koje mogu da se manifestuju kod klasičnih dizelaša. Zbog niže vrednosti pH od običnog dizel-goriva, biodizel šteti pojedinim plastičnim i gumenim delovima automobila, koji nisu sertifikovani za upotrebu biodizela. Takođe, on ima i nešto veću količinu vode u sebi, što može da izazove različite probleme, poput oštećenja dizel pumpe koja služi za dovod goriva u motor. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana