200.000 kuća ostaje prazno, placevi na poklon

Objavljeno: 22.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

U vreme ogromne nezaposlenosti i nerešenih stambenih potreba, jednim udarcem mogu se rešiti oba problema. Seoske kuće nikada nisu bile jeftinije u Srbiji. 

Najviše se nude u Banatu i centralnoj Srbiji i mogu da se kupe od 400 evra do 2.000 evra, koliko košta skuplja garnitura za dnevnu sobu.

Međutim, uprkos nezaposlenosti i brojnim nerešenim stambenim pitanjima, kupaca ni za tako jeftine kuće nema. Prema dostupnim podacima u Srbiji ima 50.000 napuštenih seoskih kuća, a oko 150.000 je u fazi napuštanja.

Agenti za promet nekretnina kažu da su cene kuća toliko pale, kao da se radi o rasprodaji. Međutim, ima i više od toga, placevi u okolini Ivanjice nude se- džabe! Ali ne nudi ih država, nego individualni vlasnici, kako bi kraj oživeo.

Za skromnu sumu novca na selu se može kupiti kuća s okućnicom. Kuća u Kikindi nudi se za 7.500 evra ili zameni za auto, druga za 9.500 evra, uz napomenu da cena nije fiksna, što znači da može i jeftinije.

Za adaptiranu kuću u Aradcu kod Zrenjanina s velikim placem i dva dvorišta traži se 13.000 evra. Ima jeftinih kuća i u blizini Novog Sada. Kuća u Čurugu s velikim dvorištem i baštom i 18 ari placa nudi se za 12.000 evra. Nova kuća s potkrovljem u Mošorinu, 1 kroz 1, svi papiri uredni, prodaje se za 18.000 evra.

Jeftino je i u drugim mestima Srbije. Ar plodne moravske zemlje može se kupiti za 15 evra, dve kuće sa četiri hektara, šumom, pratećim objektima za 18.000, a pola od toga vredi samo šuma. Za samo 400 evra može da se kupi kuća s okućnicom u selu Golešnica podno Jastrepca. Prema raspoloživim informacijama već je nekoliko prodato, a kupci planiraju da se bave voćarstvom.

A na 20 kilometara od Ivanjice u podnožju planine Čemerno na visoravni Crna bara meštani jednog sela poklanjaju placeve i do tri ara za izgradnju vikendica, kako život na tim lepim predelima ne bi prestao. Oglasi su puni sličnih ponuda.

Najugroženiji slojevi stanovništva kažu da nemaju ni tako male pare za koje bi kupili seosko imanje, jer osim za kuću potrebne su pare i za nabavku mašina i materijala.

Zato bi država najpre trebala da omogući dodeljivanje subvencionisanih kredita i za kupovinu starih objekata (sada su oni u funkciji kupovine samo novoizgrađenih stanova), a kada se ugrožena porodica stambeno smesti, onda da zavrti neku proizvodnju koja bi omogućila da vrati mali kredit za kupovinu seoskog imanja.

Za podsticanje poljoprivredne proizvodnje najavljen je novi zakon do kraja godine. Još samo da se siromašnima pomogne kupovina napuštenih seoskih kuća. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana