Naše zlato u našim rukama

Objavljeno: 22.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas

Zlatne poluge i kovano zlato iz rezervi Narodne banke Srbije čuvaju se u fizičkom obimu u njenom trezoru.

Državni revizor je tokom revizije finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja NBS u delu korišćenja javnih sredstava i poslovanja sa državnim budžetom za 2011. godinu, prisustvovao popisu zlata u trezoru, odgovorila je centralna banka na pitanje Danasa.

Sem u zlatnim polugama i kovanom zlatu, deo zlatnih rezervi NBS nalazi se i na njenim računima u inostranstvu. Da podsetimo, prema najnovijim podacima NBS, Srbija raspolaže sa ukupno 14,8 tona zlatnih rezervi, što čini 6,2 odsto njenih ukupnih deviznih rezervi.

Zbog rasta cene zlata na svetskom tržištu, udeo zlatnih u ukupnim rezervama Srbije nešto je poslednjih godina porastao.

Kako je u centralnoj monetarnoj instituciji rečeno Danasu, NBS je zakonom ovlašćena da kupuje, prodaje, uvozi i izvozi zlato, ali ga poslednjih godina nije prodavala, a kupovala ga je isključivo iz domaće proizvodnje.
Posle višegodišnjeg trenda prodaje zlatnih rezervi, poslednjih godina se centralne banke širom sveta odlučuju za dodatne kupovine tog plemenitog metala.

Zlato i drugi plemeniti metali popisuju se u NBS svake godine utvrđivanjem stvarnih količina imovine, koja se popisuje „merenjem, brojanjem, procenom“.

- U dosadašnjoj praksi, zbog izuzetno velike materijalnosti, odnosno velikog materijalnog značaja stavke zlata u imovini NBS, popisu zlata redovno svake godine prisustvuje nezavisni ovlašćeni revizor - tvrdi NBS.

U svom izveštaju o kontroli finansijskih izveštaja i poslovanja NBS od 16. decembra 2011. godine, državni revizor je zaista posvetio zavidan prostor i našim zlatnim rezervama, ali sa stanjem na dan 31. decembra 2010. godine, kada je Srbija posedovala u rezervama 10,64 tone zlata i 9,02 tone srebra.
Pri tome je revizor uočio da je količina tog zlata po knjigovodstvenoj evidenciji za 11.654,73 grama manja nego po podacima Sektora za devizne poslove NBS.

Mada je MMF državnom revizoru uputio mišljenje da je u redu da se zlato kod NBS knjigovodstveno vodi umanjeno za troškove njegove dorade, neophodne radi postizanja kvaliteta potrebnog za trgovinu na međunarodnom tržištu, koja inače do trenutka revizije nije obavljena, državni revizor je zaključio da je to umanjenje suprotno odredbama člana 18 Zakona o računovodstvu i reviziji. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana