'Nema nade da će dinar jačati'

Objavljeno: 20.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, RTS

Vladimir Vučković iz Fisklanog saveta kaže da se ne može očekivati jačanje dinara u narednom periodu.

- Kretanje na deviznom tržištu posledice su stabilnosti u zemlji i ne možemo očekivati stabilnost deviznog kursa, rekao je Vučković.

On je rekao da Srbiju očekuje inflacija od deset odsto, da privredna aktivnost stagnira što znači da neće biti zapošljavanja kao i da suša ne ide na ruku državi.

Govoreći o antikriznim merama Vlada Srbije Vučković je rekao da prilikom određivanja mera da treba dobro proceniti efekte kao i koje su koristi, a koje štete od njih.

Vučković navodi da je sniženje procene kreditnog rejtinga Srbije od dve međunarodne agencije Standard i Purs i Fič loš znak za Srbiju i da će svako ko razmišlja o ulaganju u našu zemlju biti oprezniji.

- Svi koji pozajmljuju novac Srbiji tražiće veću kamatnu stopu, krediti će biti skuplji - rekao je Vučković i naveo da će procena pogoršati rejting, ugled, kredibilitet Srbije u svetu.

Gostujući na RTS-u, Vučković je naveo da su obe agencije u obrazloženju navele izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije i mere koje bi vlada trebalo da donese.

Mere će, kako je naveo Vučković, morati da budu nepopularne, jer se najavljuje povećanje poreza na dodatu vrednost i povećanje poreza na dobit.

- Svako povećanje poreza nije popularno i do određene mere usporava privrednu aktivnost - rekao je on i naveo da su u pitanju samo kratkoročne mere za "gašenje požara", a da će vlada i Ministarstvo finansija morati da smanje državne rashode.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana