Zakon o NBS pada na Ustavnom sudu?

Objavljeno: 20.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas

Novi zakon o Narodnoj banci Srbije izazvao je brojne kritike stručne javnosti, a uskoro će dobiti epilog i na Ustavnom sudu.

Zbog toga što je izmenama zakona „ugrožena samostalnost i nezavisnost NBS“ Srpska radikalna stranka podnela je inicijativu za ocenu njegove ustavnosti, budući da je status centralne banke kao samostalne institucije garantovan najvišim pravnim aktom Srbije.

Iako uspeh inicijative nije garantovan, eksperti za ustavno pravo smatraju da postoje realne šanse da Ustavni sud obori izmene zakona, kojima je NBS stavljena pod znatno veću kontrolu Narodne skupštine nego što je do sada bio slučaj.

- Videćemo. Ima šanse. Tim potezom Skupštine zaista je ugrožena nezavisnost Narodne banke, a Ustav govori o NBS kao o nezavisnoj instituciji, isto kao što govori i o sudovima. To znači da NBS ne može da bude ni pod čijim uticajem i sve čime se utiče na izbor guvernera, politiku i organizaciju Narodne banke je neustavno - kaže Momčilo Grubač, profesor pravnog fakulteta Union i bivši predsednik Saveznog ustavnog suda.

Stručnjak za ustavno pravo Bogoljub Milosavljević kaže da bi za „pristojan komentar“ trebalo da desetak dana detaljno proučava izmene zakona i Ustav u kojem „postoji samo jedna odredba o NBS u kojoj se kaže da ta institucija uživa samostalnost“.

- Pitanje je kako to tumačiti. Postoji jedno tumačenje prema kojem izmene zakona o Narodnoj banci guše njenu samostalnost, ali na Ustavnom sudu je da kaže da li je to tako - ističe Milosavljević.

Prema njegovim rečima, u samom sudu ne postoji hitan postupak za odlučivanje o ustavnosti zakona koji je već potpisao Predsednik Srbije, kao što je ovde slučaj, već sud odlučuje o prioritetnim predmetima na osnovu raznih kriterijuma. Nekad, kaže, zbog složenosti slučaja, rešavanje čak i prioritetnih predmeta ume da potraje.

U samom Ustavnom sudu juče nisu mogli da kažu kada će se razmatrati izmene zakona o NBS. Odluku o tome sud će, kako kažu, doneti u septembru, kada se usvaja tromesečni plan rada, odnosno kada se određuju prioritetni predmeti o kojima će se u tom periodu odlučivati.

Dakle, ako sud bude smatrao da pitanje ugrožavanja nezavisnosti centralne banke predstavlja prioritet, moguće je da će odluku o tome doneti i pre isteka ove godine.

U inicijativi SRS-a navodi se da je nezavisnost NBS ugrožena time što je izmenama zakona uspostavljena Uprava za nadzor u okviru Banke, što je učinjeno „na način na koji Narodna skupština nije imala ovlašćenja, jer Ustav Srbije poznaje samo dva organa - guvernera i Savet guvernera NBS“.

Radikali smatraju i da je protivustavno to što od sada viceguvernere bira Narodna skupština, pošto je Ustavom propisano da „Skupština bira i razrešava samo guvernera i članove Saveta“. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana