Za preživljavanje septembra treba bar 110.000 dinara

Objavljeno: 20.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Škola, fakultet, zimnica, ogrev... I, naravno, zaostale rate. Čekovi kojima se plaćalo letovanje stižu na naplatu. Tako otprilike izgleda presek septembarskih finansijkih obaveza većine porodica u Srbiji.

Dok je prethodnih meseci prosečnom kućnom budžetu nedostajalo makar još pola plate pa da se preživi, narednog meseca valjalo bi da se prosečna zarada makar duplira.

Septembar će u najskromnijem slučaju domaćinstvu nametnuti još blizu 40.000 dinara dodatnih troškova. Ukoliko baš ove jeseni brucoš kreće na fakultet, kućnom budžetu će nedostajati još toliko novca.

Kada se sve stavi na papir, uobičajni troškovi za hranu, komunalije, prevoz, zaostale rate od letovanja i dodatne septembarske obaveze, dođe se do blizu - 110.000 dinara.

Početak škole za roditelje znači i trošak za garderobu. Vreme je za nove cipele, patike, farmerke, majice, košulje... Najskromnija računica pokazuje da je za dvoje dece potrebno barem 20.000 dinara. To je minimum, a gornja granica se ne može utvrditi.

Trećinu građana Srbije greju toplane. I većina to plaća tokom čitave godine. Poslednjih meseci iz toplana stižu najave da bi grejanje moralo da poskupi, ali da li će - zavisi od lokalnih samouprava.

Dodatni troškovi, međutim, izvesno rastu onima koji se sami greju. Trenutna računica pokazuje da su u najpovoljnijoj situaciji domaćinstva koja koriste TA peći i tako će ostati ukoliko se ostvare najave da poskupljenja struje neće biti narednih nekoliko meseci.

Ako se peć uključuje samo noću, mesečni trošak za grejanje je 6.800 dinara. Ako peć radi i danju, račun ide i do 10.000 dinara. A za celu grejnu sezonu, kaže iskustvo dugogodišnjih korisnika, ode od 400 do 600 evra.

Grejanje na gas domaćinstva, po sadašnjim cenama, za stan od 60 kvadrata, košta u proseku 9.500 dinara mesečno. Oko 8.500 dinara biće potrebno za grejanje na ugalj, slično kao i za grejanje na drva. Čitava grejna sezona na drva košta oko 600 evra, a na ugalj od 420 do 500 evra.

PLATE NEĆE RASTI


Dok septembar preti troškovima, prosečni građanin Srbije može da računa samo na svoju platu. Ona narednih meseci neće rasti. Statistika kaže da se kreće oko 42.000 dinara. Naša računica, uz sve njene manjkavosti, poručuje da bi u septembru valjalo da se duplira. Jedino tako bi pokrila osnovne obaveze.

POPUSTI

Septembarski šok za porodične budžete na kraju osete i trgovci. Njihovo iskustvo pokazuje da se prvog jesenjeg meseca prodaju samo osnovne životne namirnice i školski pribor. Para za suhomesnate proizvode, piće, meso, očigledno ne preostane dovoljno. Zato većina lanaca baš u septembru tu robu nudi uz popuste. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana