Komercijalna kupuje strane banke?

Objavljeno: 17.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, NIN

Država planira da zadrži svoj deo u najvećoj domaćoj banci, ali ne isključuje se mogućnost da ona uskoro kupi neku od stranih banaka u Srbiji, piše Nin.

Država Srbija ostaće pojedinačno najveći akcionar Komercijalne banke i bar narednih nekoliko godina ne namerava da je privatizuje, a krajnji cilj je da ta banka ostane u većinskom domaćem vlasništvu, saznaje NIN u izvorima bliskim kabinetu premijera Ivice Dačića.

Država trenutno ima 42,6 odsto upravljačkih akcija u najvećoj domaćoj banci, a indirektno, zajedno sa Jugobankom i Evropa osiguranjem u stečaju i osiguravajućom kompanijom Dunav, Vlada kontroliše većinski paket od 51,12 odsto akcija sa pravom glasa.

Takva odredba bila je i sastavni deo koalicionog sporazuma, koji su pre formiranja Vlade potpisali Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Mlađan Dinkić, Jovan Krkobabić i Dragan Marković.

- Ako do kraja godine ne dokapitalizujemo Komercijalnu banku, stranci bi već početkom 2013. postali njen većinski vlasnik, a to ne smemo dozvoliti. Tim pre što je većina ostalih državnih banaka u velikim problemima - izjavio je za NIN jedan od novih stanara Nemanjine 11.

U novoj vladi Srbije ne samo da se protive prodaji najveće domaće banke, već ne isključuju ni mogućnost da bi ona uskoro mogla kupiti neku od postojećih stranih banaka na našem tržištu.

Pojedini zvaničnici veruju u najozbiljniji „kandidati“ za preuzimanje banke sa grčkim kapitalom. Uverenje baziraju na proceni da bi neka od njih, zbog problema u Grčkoj, mogla biti prinuđena na prodaju banaka-ćerki u regionu.

U vladajućoj koaliciji je pre nekoliko dana postignuta saglasnost da bi država trebalo da zadrži dosadašnji udeo u toj banci i u narednom periodu.

Sa novih 110 miliona evra, koliko će u Komercijalnu banku uskoro „upumpati“ država, kapital najveće domaće banke će se sa sadašnjih 400 miliona povećati na više od 500 miliona evra. Istovremeno, država će tako sprečiti da njen udeo u toj banci padne na samo 27,46 odsto.

Ako bi se to desilo, četiri strana akcionara bi postali većinski vlasnici, jer bi kontrolisali 51,64 odsto upravljačkih akcija i to EBRD 30,42 odsto, IFC 12,64, DEG 5,72 i SwedFund 2,86 odsto. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana