Istraga za 'aferu Agrobanka' trajaće godinu dana

Objavljeno: 17.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Press

Istraga o Agrobanci potrajaće još najmanje godinu dana zbog velikog broja svedoka koje policija i tužilaštvo saslušavaju satima, kao i zbog preobimne dokumentacije koju treba pregledati, saznaje Press.

Policija i tužilaštvo su ljuti zbog svakodnevnog iznošenja u javnost „novih detalja" o aferi, koji ometaju istragu i predstavljaju ogroman pritisak. U istragu će se uključiti i Biro za koordinaciju službama bezbednosti, čija sednica je zakazana za ponedeljak, sa samo jednom temom - Agrobanka.

Inače, u toku je detaljno ispitivanje kompletnog poslovanja Agrobanke, a saslušanje svakog svedoka traje najmanje tri do četiri sata.

- Policija i tužilaštvo imaju pune ruke posla, a otkako se podigla i velika medijska prašina pritisak na nadležne je dodatno pojačan. Sada se pregledaju bukvalno svi krediti koje je Agrobanka odobravala, a u saradnji sa poreskim organima prikuplja se i dokumentacija - tvrdi sagovornik upućen u istragu i dodaje da do sada dokumentacija ima više od 10.000 stranica.

- Procena je da će ova akcija, ako se bude temeljno radila, trajati još godinu dana kako bi se apsolutno svi krivci uz dokaze procesuirali, a istovremeno izbegla neosnovana gonjenja.

Inače, akcija koju vodi Uprava kriminalističke policije u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal u februaru ove godine zavedena je pod operativnim imenom „Sremska", a naziv je dobila po beogradskoj ulici gde se nalazi centrala Agrobanke.

Inače, prema saznanjima Pressa, manjinski akcionari Agrobanke iz Slovenije tražili su u februaru ove godine superreviziju finansijskih izveštaja koje je potpisala revizorska kuća KPMG, sumnjajući u to da je napravljen gubitak koji je višestruko prevazilazio kapital banke.
Međutim, na dve zakazane sednice Skupštine akcionara, na kojima je glavna tačka bilo ispitivanje revizora, nije se pojavio predstavnik države, što je značilo nedostatak kvoruma i onemogućavanje održavanja sednica.

Nijedna firma ne propada preko noći

Stručnjaci tvrde da nijedna firma ne može da propadne preko noći i da je nemoguće da ni NBS ni revizorske kuće koje su proveravale poslovanje banke nisu uočili nepravilnosti. Nenad Gujaničić, broker Sinteza investa, kaže da je zadatak revizora da revidira finansijski izveštaj kompanije i da ukaže na eventualne nepravilnosti.

- Svaka ograda revizora u izveštaju ukazuje da su uočene određene nepravilnosti na koje treba akcionari ili nadležne institucije da obrate pažnju. To što se i izveštaji sa ozbiljnim zamerkama potpisuju, nije neobično. Naprotiv. Revizorskim kućama ne ide u prilog da ne potpišu izveštaj, jer bi na taj način dovele u pitanje opstanak kompanije za koju rade, što znači da će i same ostati bez tog izvora prihoda - navodi Gujaničić. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana