Rubini: Drama nastupa u septembru

Objavljeno: 17.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Tanjug

Evropu očekuje dramatičan septembar, najavljuju čuveni američki "vesnici kriza", ekonomisti analitičke kompanije RGE Monitor kojom rukovodi Nurijel Rubini.

Većina evropskih zemalja planira za početak septembra značajna dešavanja - od izbora i prezentacije novog budžeta do političkih debata i pregovora o pomoći, što će zajedno ili pojedinačno uzdrmati evropski brod, pa se nazire kraj krhkoj evropskoj stabilnosti.

Predstavnici "trojke" (Evropske centralne banke, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske komisije) trebalo bi u septembru da se vrate u Atinu i odluče o dodeli nove tranše finansijske pomoći Grčkoj. Ukoliko "trojka odluči" da obustavi finansiranje, Grcima preti bankrot i izlazak iz zone evra.

Iako ekonomisti "Rubini global ekonomiksa" smatraju da je ovakav razvoj dogadja malo verovatan, Grčka će svakako biti u nezavidnoj situaciji.
Portugalija polako odstupa od postavljenih finansijskih ciljeva, pa "Rubini global ekonomiks" očekuje da će ta zemlja pokrenuti pregovore sa Evropskom unijom o novom paketu finansijske pomoći.

U Italiji početkom jeseni počinje izborna kampanja za parlament. Njihova politička scena je u haosu, s obzirom na to da je broj neopredeljenih birača najveći od početka 1990-ih godina, te je nemoguće predvideti ishod izbora, zaključuju eksperti fonda Rubini.

Mračna prognoza fonda Rubini najavljuje ostavku grčke vlade krajem ove godine, i izlazak te zemlje iz evrozone početkom 2013. Put Grčke ponoviće Portugalija do kraja 2014. Španija će krajem ove godine dobiti zvaničnu podršku od EFSE/ESM. Italija će se održati na površini duže, ali će i njoj biti potrebna pomoć.

Evropski problemi bi mogli da se odraze i na Rusiju, tim opre što ove godine ruski rod može da bude isto toliko loš kao i sušne 2010. godine, što garantuje visoku inflaciju, naveli su ovi analitičari. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana