Gorivo i nije skupo koliko su nam plate niske

Objavljeno: 17.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas

Početkom avgusta region jugoistočne Evrope nije zapljusnuo samo novi talas vrućina. Sa rekordno visokim temperaturama stigao je i talas (ponegde rekordnih) poskupljenja naftnih derivata.

Vlasnici automobila u svakoj državi smatraju da su baš oni najviše pogođeni poskupljenjima i da su cene goriva u njihovoj zemlji najviše u regionu.

Čini se da su u tim ocenama najdalje otišli vlasnici automobila u Srbiji koji uporno tvrde da je gorivo u Srbiji najskuplje u regionu. Ta percepcija, međutim, nije tačna, a razlog za takvo mišljenje je u podatku da su zarade u Srbiji najniže u regionu.

Kao argument za učestala poskupljenja naftnih derivata nadležni u državama regiona koriste stanje na svetskom tržištu gde cena sirove nafte beleži stalni rast, uslovljen lošim vestima o stanju pojedinih ekonomija Evropske unije i evropske monete evra.

Početkom avgusta i u Srbiji zabeleženo je da je u proteklih sedam dana benzin poskupeo tri puta.

Uz sve već korišćene argumente za rast cena, u Srbiji postoji još jedan nesporni na koji ukazuju nadležni - krivac za poskupljenje su velike kursne razlike zbog slabljenja dinara.

I u Udruženju benzinskih stanica Srbije izračunali su da do poskupljenja goriva u Srbiji dolazi i kada pada cena nafte na svetskim berzama. To se događa zato što se moguće pojeftinjenje goriva poništava zbog pada vrednosti dinara u odnosu na evro i dolar. Oni tvrde da bi gorivo u Srbiji sigurno pojeftinilo ukoliko se kurs dinara stabilizuje i cene nafte padnu.

Naravno, gorivo može da pojeftini i na još jedna način - ako država smanji akcize. To se dogodilo početkom maja kada je država smanjila svoja zahvatanja od naftnih derivata za 1,5 dinar i gorivo je na pumpama odmah za toliko bilo jeftinije.

Bez obzira na taj majski jednokratni i već zaboravljeni poklon države, koji je ona, uzgred rečeno, već uzela natrag (početkom avgusta akcize su se vratile na veći, „predizborni“ nivo) može se reći da su cene naftnih derivata u Srbiji obično niže od cena u susednim zemljama. To nedvosmisleno potvrđuju uporedne analize.

Na osnovu tih analiza vidi se da se cena goriva u Rumuniji - 1,31 evra za litar evrobenzina i 1,32 evra za litar dizela - neznatno razlikuje od cene goriva u Srbiji - 1,33 evra za litar evrobenzina i 1,26 evra za litar dizela. Benzin je najskuplji u Grčkoj (1,77 evra za litar), Mađarskoj (1,50), Sloveniji (1,51), Austriji (1,47), Crnoj Gori (1,38), pa zatim Hrvatskoj, Bugarskoj i Makedoniji a na kraju ove lestvice su Srbija, Rumunija i BiH (1,28 evra). 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana