Razvojna banka progutala 13 mlrd. dinara

Objavljeno: 17.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Sporna potraživanja i konsolidacija Razvojne banke Vojvodine koja bi, kako tvrdi njeno rukovodstvo, konačno trebalo da se okonča do kraja ove godine, koštaće Republiku Srbiju i AP Vojvodinu, a time i sve poreske obveznike gotovo 13 milijardi dinara.

Otprilike polovina tog novca je u RVB čiji većinski vlasnik je Vlada Vojvodine, već upumpana kroz dve do sada izvršene dokapitalizacije, a ostatak će biti plasiran prema planu do isteka 2012.

Prema navodima iz pisanih odgovora te banke, prvu dokapitalizaciju RVB od dve milijarde dinara je, u decembru 2010, finansirao Fond za razvoj APV. Naredna, vredna 4,2 milijarde koje je, kroz emisiju obveznica, izdvojila AP Vojvodina, bila je u martu ove godine.

Najzad, za namirenje šestomesečnog gubitka RBV iz 2012. AP Vojvodina i Republika Srbija će, zajedno, do kraja godine emitovati obveznice vredne 6,5 milijardi dinara!

Gubitak u otprilike istovetnom iznosu je, kako je na svom sajtu saopštila RBV, posledica otpisivanja nenaplativih kredita iz perioda poslovanja "Metals banke", čiji je ona pravni naslednik od sredine 2010.

O kojim kreditima je reč i kojima firmama su oni i kada odobreni, u odgovorima, međutim, nema ni reči. Kaže se samo "da su u pitanju potraživanja 60 pravnih lica sa ukupno 156 kreditnih linija".

Prema saznanjima Novosti, među njima je, uz ostala, i poljoprivredno dobro "Mladi borac" iz Sente koje je, svojevremeno, kupio kontroverzni biznismen Mile Jerković da bi ga, kasnije, preprodao narko-bosu Darku Šariću. Tu su i takođe jedno vreme Jerkovićevi kombinat "Bačka" iz Sivca i mašinska industrija "Poljostroj" iz Odžaka, "Mitrosrem" iz Sremske Mitrovice, "Petar Drapšin" iz Novog Sada...

I nisu svi krediti koje oni danas definitivno ne mogu da vrate dobijeni pre nego što je APV preuzela "Metals banku". Tako je, recimo, kredit "Poljostroja" pre toga iznosio osamdesetak miliona dinara, da bi, docnije, tom preduzeću dat i još jedan od gotovo pola milijarde.

Sve u svemu, ukupna vrednost nenaplativih kredita koje je RBV ovih dana i otpisala je oko 6,5 milijardi. Da bi za njenu novu dokapitalizaciju i pokrivanje tih gubitaka Republika Srbija mogla da emituje obveznice u vrednosti od 3,6 milijardi dinara (preostalih 2,8 milijardi emitovaće APV), sva sredstva obezbeđenja preduzeća koja kredite ne mogu da vrate, počev od hipoteka, do solo menica, preneta su republičkoj Agenciji za osiguranje depozita.

Nevolja je, međutim, u tome što je većina tih preduzeća, u međuvremenu, ušla u postupak restrukturiranja ili je potpuno propala, pa je i prinudna naplata nemoguća. Uz to, jednom delu je, zbog pokretanja krivičnih postupaka protiv osnivača, imovina privremeno oduzeta. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana