I u starom Rimu i danas: Za dobro odelo unca zlata

Objavljeno: 16.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, RTS, Capital

U doba starog Rimskog carstva, za uncu zlata (oko 28 grama) mogla se kupiti odeća za senatore. I danas vrhunsko odelo vredi kao unca zlata, oko 1.620 dolara, kaže Tomas Bahajmer, direktor Instituta za zlatni standard.

Zbog loše ekonomske situacije u svetu, sve više investitora okreće se zlatu.

Od početka globalne finansijske krize, zabeležena je 10 puta veća tražnja za tim polugama. Cena zlata skočila je sa 300 dolara za finu uncu od pre pet godina na više od 1.900 dolara krajem 2011. Trenutno vredi 1.620 dolara.

Markus Fašing, menadžer u Oegusi kaže da je potražnja za zlatnim polugama i dalje dvostruko veća, nekada i trostruko, nego u godinama pre finansijske krize.

- To zavisi od konkretne situacije - strahovanja ljudi zbog sudbine evra, krize u Grčkoj i Španiji - kaže Fašing.

Brzi rast cene zlata na berzama pokrenuo je mnoga pitanja, ali stručnjaci za plemenite metale tvrde da zlatne poluge kako vreme prolazi ostaju stabilna, vredna zaliha.

- Možda će vrednost zlata biti manja kako kriza bude prolazila, neki investitori bi mogli biti na gubitku, ali sve dok je ovakva privredna situacija ne vidim nikakav rizik u ulaganju u taj plemeniti metal - kaže Markus Fašing.

I kroz istoriju zlato je često bilo sredstvo plaćanja.

- Čak i u doba starog Rimskog carstva, za uncu zlata mogla se kupiti odeća za senatore. Isto važi i danas, vrhunsko odelo plaćam uncom zlata - rekao je Tomas Bahajmer, direktor Instituta za zlatni standard.

Kako se aktuelna kriza nastavlja stručnjaci kratkoročno očekuju dobru trgovinu zlatom. Veća proizvodnja poluga jasno pokazuje da je za mnoge investitore zlato jedino bezbedno utočište. Pored njega, na berzama se beleži i rast vrednosti srebra, platine i paladijuma.

Cena zlata je između decembra 2008. i juna 2011. porasla 70 odsto. Zanimljivo je da cene zlata rastu već jedanaestu uzastopnu godinu i u tom su periodu povećane čak sedam puta.

Džordž Soroš povećava ulaganja u zlato

Investitori Džordž Soroš i Džon Polson povećali su svoje udele u najvećem fondu koji ulaže u zlato u trenutku kad je cena ovog plemenitog metala doživela najveći kvartalni pad od 2008. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana