Šoškić: Spreman sam za istražne organe

Objavljeno: 16.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Ako istražni organi procene da može da im koristi moj iskaz u slučaju Agrobanke, bezrezervno sam spreman da im dam izjavu i time podržim istražni postupak – kaže bivši guverner NBS Dejan Šoškić.

On potvrđuje da je zahtev Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova za podacima u vezi sa Agrobankom stigao u NBS 23. septembra 2011. u vreme dok zapisnik vanredne neposredne kontrole NBS nad ovom bankom još nije bio završen.

– Takođe je tačno da je odmah po okončanju postupka zaključenja zapisnika, NBS dostavila ceo zapisnik o vanrednoj neposrednoj kontroli boniteta i zakonitosti poslovanja Agrobanke policiji, 7. oktobra 2011. godine. Radi ubrzavanja istrage ovlastio sam dve osobe iz Sektora za kontrolu poslovanja banaka NBS da u Agrobanci prikupljaju potrebne podatke i informacije o poslovanju ove banke i da ih dostavljaju policiji i tužilaštvu za potrebe njihovog postupka - objašnjava on.

Na pitanje da li se iz izveštaja o vanrednoj kontroli Agrobanke vidi da su krediti odobravani bez valjanog obezbeđenja, on kaže da je bilo, između ostalog, i toga.

- Međutim, glavni nalaz je bio da su gubici izuzetno visoki i da je banka kritično potkapitalizovana sa mogućim ozbiljnim posledicama na finansijsku stabilnost. Zato smo morali da na najmanju moguću meru smanjimo negativne psihološke efekte i rizik finansijske panike dok se problem sa bankom ne reši - kaže on.

Bivši guverner navodi da "dobar supervizor zna da od otkrivanja problema u nekoj banci, do rešenja tog problema, svaka prejaka javna reakcija supervizora može uticati na izazivanje panike. Tako je postupala i NBS u mesecima od završetka vanredne neposredne kontrole do konačnog rešenja problema u maju ove godine. Oduzeta je dozvola za rad jednoj lošoj banci, bez ugrožavanja finansijske stabilnosti i narušavanja imovine građana i privrede koji su imali svoje depozite u toj banci".

- Pomalo se gubi iz vida da NBS nije istražni, niti sudski organ, niti zastupa i štiti interese vlasnika banaka. NBS štiti interese građana i privrede kao vlasnika depozita u bankama, kao i finansijsku stabilnost. I to tako da eventualan bankrot neke banke ne izazove gubitke depozita građana i privrede i eventualno povuče sa sobom i mnoge druge zdrave učesnike u finansijskom sistemu - kaže on.

Šoškić naglašava da "supervizor ne istražuje uslove odobravanja kredita, niti zašto je kredit odobren nekom pravnom ili fizičkom licu, već kakve to posledice ima na finansijsku poziciju banke, da li su izdvojene rezervacije za potencijalne gubitke i da li takvo poslovanje može voditi u gubitke".
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana