Španija: Bankama milijarde, katanci na kontejnerima

Objavljeno: 16.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Glas Rusije

Španija se sprema da izdvoji 30 milijardi evra za spašavanje banaka, dok vlasti uvode katance na kontejnere za smeće i druga mesta na kojima se hrane siromašni.

Ministarstvo ekonomije Španije i Centralna banka pripremaju zvanični zahtev za izdvajanje 30 milijardi evra koji će biti namenjeni za pomoć, ili, kako se to popularno kaže, "rekapitalizaciju" četiri velike kreditne organizacije.

Među njima je kompanija Bankia, na čiju je podršku Madrid ove godine već izdvojio više od 27 milijardi evra.

Neki stručnjaci smatraju da je situacija u bankarskom sektoru kraljevine poslednjih meseci pogoršana. Mnogi analitičari, pa i rejtinška agencija Fitč, prognoziraju da odobrenih 100 milijardi evra iz EU mogu biti nedovoljne za Španiju.

Neophodnost za dodatno finansiranje i rekapitalizaciju španskih banaka potvrđuje i statistika. Obim pozajmica kreditnih organizacija kraljevine od Evropske centralne banke je u julu u poređenju sa junom porastao za više od 10 posto – skoro do 340 milijardi evra.

Tako skoro trećina izdvojenih kredita iz ECB na teritoriji evrozone otpada upravo na banke u Španiji.

Skeptici tvrde da Španci imaju čega da se boje, jer kriza u bankarskom sektoru može da povuče na dno čitavu ekonomiju kraljevine.

U poslovnim medijima poslednjih meseci su više puta izlazili članci koji predviđaju da će Španija ponoviti sudbinu Grčke i Portugalije i da će se obratiti EU, tražeći veću pomoć od samo podrške bankarskog sektora. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana