Naši lekari za poslom idu čak u Ugandu i Libiju

Objavljeno: 15.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

U Srbiji više od 2.000 lekara nema posao, a kada je u pitanju angažman u inostranim zemljama, za stručnjake iz Srbije najviše su zainteresovane klinike iz Nemačke, pokazala je evidencija Nacionalne službe za zapošljavanje.

Od početka ove godine posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje jedan specijalista neurologije otišao je da radi u toj zemlji, a klinike iz Nemačke traže i još jednog lekara opšte medicine na specijalizaciji ili specijalistu neuropsihijatra.

Nacionalnoj službi za zapošljavanje nedavno se obratio i Centar za stare iz mesta blizu Hamburga u Nemačkoj i u toku je postupak posredovanja u zapošljavanju 15 medicinskih sestara.

Kada su u pitanju druge zemlje, pre dve nedelje NSZ je pokrenula postupak za zapošljavanje medicinskog osoblja u bolnici u Ugandi, u gradu Gulu.

Konkurs je otvoren do 31. avgusta, a traže se hirurg, ortopedski hirurg, ginekolog, biomedicinski inženjer i dve medicinske sestre.

Podaci NSZ iz prošle godine pokazuju da je uz njihovo posredovanje devet državljana Srbije zasnovalo radni odnosu u inostranstvu i to osam lekara opšte prakse u tri bolnice u pokrajini Turingen u Nemačkoj i jedan mašinski inženjer.

U 2010. godini preko Nacionalne službe za zapošljavanje u toj zemlji zaposlilo se takođe osam lekara.

NSZ je krajem 2010. i početkom prethodne godine posredovala i za zapošljavanje osam zdravstvenih radnika u Libiji, na klinici "Afrički onkološki institut" u Sabrati. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana