'Krupne ribe' odnele 300 mil. evra iz Agrobanke

Objavljeno: 14.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic, Beta

Ekonomista Miroslav Prokopijević kaže da se u Srbiji borba protiv korupcije vodi protiv "sitne ribe" i da je zato iz Agrobanke moglo da nestane 300 miliona evra.

- To je razlog - rekao je Prokopijević na pitanje kako je moguće da usred borbe protiv korupcije neko ukrade 300 miliona evra, i dodao da se borba ne vodi protiv ključnih igrača, koji su zaštićeni, bez obzira da li su biznismeni ili političari. 

Upitan zašto je policija ćutala o slučaju Agrobanka sve do promene vlasti, dok su istovremeno čelnici vlasti i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić neprekidno isticali borbu protiv korupcije kao prioritet, Prokopijević je odgovorio da je za svaku državu velika neprijatnost kada nestane 300 miliona evra.

- Neko mora biti odgovoran, jer male ribe nisu mogle da dobijaju kredite od više desetina miliona evra, to su morali da budu krediti koji imaju političko sponzorstvo - rekao je Prokopijević.

On je ocenio da bivši guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić nije ključna osoba u aferi Agrobanka, ali je dodao da deo odgovornosti snosi NBS i onaj ko je u bio zadužen za kontrolu rada komercijalnih banaka.

Prema njegovim rečima, u medijima se vodi hajka protiv Šoškića jer bivši guverner nema političku zaštitu i nije član stranke, dok je mnogo teže napasti neke bivše ministre koji su članovi Demokratske stranke.

Prokopijević je naveo da će se i o poslovima onih koji su sada na vlasti saznati kada više ne budu na vlasti.

- Tada se najviše dozna, a do tada se krije - rekao je Prokopijević.

On je istakao i da je državno vlasništvo nad bankama pogrešan koncept, jer se pokazalo da sve privatne banke rade sa dobitkom, a sve državne banke su u gubicima - Agrobanka, Metals banka, Privredna banka Beograd...  



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana