Agrobanka davala pare i Zvezdi i Partizanu

Objavljeno: 14.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Klupko u slučaju Agrobanke polako se odmotava i na videlo izlazi koliko firmi je uzimalo sporne kredite. Pažnju pojačava i veza banke sa Zvezdom i Partizanom.



Bankarske privilegije dobijala su i dva najjača fudbalska kluba u zemlji - Crvena zvezda i Partizan, a stadion crveno-belih pod hipotekom je jednim delom i zbog kredita Agrobanke.

Naime, ovu banku u ovom klubu zvali su "zlatnim sponzorom", jer su im odobravali kredite. Iako kasne sa plaćanjem, u klubu tvrde da su dali čvrste garancije da će kredit biti vraćen. 

- Nije tek tako dat kredit, nego je vrlo obezbeđen - kaže portparol Crvene zvezde Marko Nikolovski.

Na uvid smo dobili Ugovor po kome se Crvena zvezda zbog kredita od 3,5 miliona evra odriče naknade za sponzorstvo, pa su faktički Agrobanku na dresovima reklamirali besplatno.

- Nijedan dinar klub nije dobio od Agrobanke na ime sponzorstva, taj potpis Ugovora o sponzorstvu je u stvari bio deo aranžmana Crvene zvezde u vezi kredita koji je Zvezda dobila od Agrobanke. Mi smo dobili odobrenje za kredit, ali jedan od uslova osim tržišne kamate, hipoteke, jedan od uslova bilo je i reklamiranje Agrobanke - kaže Nikolovski.

Agrobanka je bila darežljiva i prema FK Partizanu, koji je od ove banke dobio četiri kredita, ali su neke od njih vratili.

Potpisan je i ugovor o sponzorstvu, koji se ostvarivao na tri godine, uzimani su i neki poslovni krediti. Partizan je uzeo četiri kredita, a tri su vraćena po ugovoru, dok se četvrti vraća trenutno u skladu sa planom otplate. 

- Njihovi klijenti postali smo 2009. i u okviru tog sporazuma potpisan je sponzorski ugovor koji je iznosio 100.000 evra godišnje. Krediti su uzimani sukcesivno, i kako bi koji istekao mi smo se iznova zaduživali. Poslednji put u martu ove godine. Reč je o klasičnim komercijalnim kreditima - kaže portparol kluba Nenad Danilović. 

Nova hapšenja u slučaju Agrobanke i dalje su samo u najavi. Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da ne želi da govori o imenima onih koji će biti saslušani u aferi Agrobanka.

- U istrazi će biti saslušana sva lica koja imaju saznanja o dešavanjima u Agrobanci i o tome kako su odobravani krediti u periodu do 2006. do 2011. godine, koji su danas nenaplativi - kaže Miljko Radisavljević.

On navodi da je NBS sarađivala s policijom u predistražnom postupku, što proizlazi iz činjenice da se krivična prijava koja je podneta u petak 10. avgusta u jednom delu zasniva upravo na izveštaju NBS.

- U ovom trenutku najvažnije je da policija nastavi rad na istraživanju preostalih spornih kredita koji nisu obuhvaćeni podnetom krivičnom prijavom - kaže Radisavljević.

Za sada, fudbalske klubove niko nije zvao, ali kažu da će dati sve potrebne informacije istražnim organima ukoliko to bude neophodno. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana