Ljajić: Vlada prinuđena i na nepopularne mere

Objavljeno: 13.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, RTS

Ministar unutarašnje i spoljne trgovine Rasim Ljajić kaže da Vlada Srbije priprema paket antikriznih mera, koje bi trebalo da budu predstavljene u septembru, a, kako je naveo, neke od njih će biti nepopularne i nimalo lake.

Povećanje PDV-a će biti samo krajnja, nužna mera i ako bude tog povećanja PDV će iznositi 20 odsto, kaže Ljajić.

Ministar Ljajić je rekao i da se nova Vlada suočava sa brojnim izazovima i nasleđenim problemima.

Ljajić smatra i da Srbiji treba aranžman i dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i očekuje da će taj dogovor biti postignut.

- To je potvrda ispravnosti kursa vlade u makroekonomskoj politici, to utiče na kredibilnost države. MMF pruža stručnu pomoć, a na taj način možemo da dođemo do jeftinijih kredita - rekao je ministar unutarašnje i spoljne trgovine.

On je napomenuio da se razgovori sa MMF-om ne vode po principu ultimatuma.

- MMF ne može nama da naredi nešto da učinimo, to su razgovori, pregovori, usaglašavanja, kompromisi. Mislim da je veoma važno da imamo dogovor sa MMF-om i očekujem da ćemo ga postići - naglasio je Ljajić.

Kako je rekao, nema oporavka naše ekonomije, privrede, povećanja zaposlenosti bez povećanja izvoza i privlačenja stranih investicija.

Govoreći o radu ekonomskih ambasadora, Ljajić je ponovio da cela diplomatija mora biti u funkciji ekonomske diplomatije i da naši ambasadori u zemljama moraju da budu u funkciji povećanja izvoza, promocije privrede, privlačenja stranih investicija.

Ljajić je rekao da je prioritet svakog ambasadora da učini sve da smanji spoljno trgovinski deficit, da poveća našu prozivodnju i pomaže našim preduzećima.

- Videćemo kakvi su rezultati, sigurno je da negde ima rezultata, a takođe je evidentno da po izveštajima koji su stigli u aprilu mesecu neki treba da dođu u Srbiju - rekao je Ljajić.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana