Građani plaćaju skup gas zbog Agroživa?

Objavljeno: 13.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Ministarka energetike Zorana Mihajlović kaže da treba utvrditi zašto je gas u Srbiji skuplji nego u nekim drugim evropskim zemljama. Ona je navela da treba preispitati da li su firme koje su pripojene Srbijagasu povećale cenu gasa. 

Mihajlović je takođe rekla da treba utvrditi kolika je realna nabavna cena gasa i na osnovu te informacije treba pokušati da se u pregovorima s ruskim Gaspromom ona snizi. 

- Mora se utvrditi kako su pregovorali, kakav su cilj imali ti pregovori. S obzirom na to da smo 90 osto zavisni od uvoza gasa, ovo pitanje mora što pre da se reši, jer umesto da gas bude energent budućnosti, građani se sve više greju na drva, ugalj i struju, jer su jeftiniji - kazala je ministarka.

Povodom izjave direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića da je gas u Srbiji jeftiniji za oko 30 odsto nego što bi trebalo da košta, ona je rekla da će se preispitati i utvrditi da li se u tih 30 odsto nalaze realni troškovi zbog kojih taj energent treba da poskupi ili ne.

- Treba utrditi da li je ovaj procenat povećanja rezultat troškova nastalih pripajanjem drugih firmi Srbijagasu, koje inače nemaju veze s osnovnom delatnošću, odnosno s prodajom gasa - navela je Mihajlovićeva.

Na pitanje da li i dalje misli da je Srbijagas gubitaš između ostalog i zbog pripajanja drugih firmi tom preduzeću, Mihajlovićeva je kazala da Srbijagas treba da se bavi prenosom, prodajom i distribucijom gasa.

- Agroživ nema ama baš nikakve veze sa Srbijagasom - navela je ministarka. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana