Nova vlast ne odustaje od kanala Dunav-Morava-Vardar

Objavljeno: 13.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Plovni kanal Dunav-Morava-Vardar najveći je strateški projekat države! Naprednjaci su ga obećali u predizbornoj kampanji i neće odustati.

Naravno, reč je o velikom poslu za koji je potrebna ozbiljna priprema. Za ovaj projekat, vredan 17 milijardi dolara, vlada veliko interesovanje.

Kako kaže prof. dr Milan Bačević, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, realno, prva etapa radova može da bude završena u roku od pet, a kompletan posao za sedam-osam godina.

- Iz “petnih žila” ću da guram ovaj projekat. Prokopavanjem kanala Srbija će “jednim udarcem” rešiti dva problema, suše i poplave. Morava će tako od plavljenja da štiti 70.000 do 80.000 hektara najkvalitetnijeg obradivog zemljišta. I isto toliko navodnjavaće u sušnom periodu poprečnim kanalima - kaže on.

- Poljoprivredna proizvodnja biće utrostručena. Radiće pet do sedam hidroelektrana instalisane snage između 300 i 400 megavata električne energije, a biće kraći put od severne Evrope do Egeja za 1.200 kilometara - navodi ministar.

Na pitanje koliki bi finansijski udeo Srbija imala u tom projektu, Bačević kaže da to zavisi od modela za koji se opredelimo.

- Predložiću strateško partnerstvo ili koncesiju, kredite nikako. U ovu priču nećemo ulaziti dok se ne obezbedi finansijska logistika, a političku već imamo. Inače, ovo nije značajan projekat samo za Srbiju već i za sve podunavske zemlje - zaključuje on.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana