FT: Srbija nije daleko od bankrota

Objavljeno: 13.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, S media, Beta

Nova Vlada Srbije suočava se sa surovom realnošću, uključujući sve veći budžetski deficit države, smanjivanje privrednih aktivnosti i slabljenje domaće valute, piše londonski Fajnenšel tajms (Financial Times).

List podseća da je vlada izrazila spremnost da ponovo otpočne razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom i da reši problem budžetskog deficita, ali ocenjuje da će biti teško te ciljeve pomiriti sa obećanjima nedavno datim glasačima.

Fajnenšel tajms je istakao i da će novoj vladajućoj većini u Srbiji u kojoj su socijalisti i Srpska napredna stranka biti potrebno još vremena da obezbedi poverenje investitora i međunarodnih institucija.

Prvi potezi nove vlade Srbije, a to znači veća kontrola Centralne banke i izbor novog guvernera NBS, izazvalo je burnu reakciju u Evropskoj Uniji i Međunarodnom monetarnom fondu. Uostalom, to je i dovelo do lošije ocene kreditne stabilnosti agencije Standard and Purs.

Težnje novih vlasti u Beogradu k ekspanzivnijoj fiskalnoj politici takođe su dovele do veće nervoze tržišta, piše FT.

Kako ukazuje londonski list, uzimajući u obzir vladine probleme sa punjenjem državnog budžeta, Srbija nema izbora nego da se vrati pregovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji će verovatno tražiti poštravanje fiskalne politike.

- Srbija nije bankrotirala, ali je veoma blizu toga, tako da joj je potrebno da ovo (pregovore sa MMF-om) uradi brzo - smatra Jovan Kovačić, politički savetnik i predsednik nezavisnog naučno-istraživačkog udruženja "Most Istok-Zapad" za Financial Times.

Kovačić je rekao da je Vlada Srbije posle smene guvernera Narodne banke, što je, kako je naveo, izazvalo podozrivost, saterala sebe u ćošak i sada mora da pokaže rezultate u drugim oblastima.

Direktor delegacije nemačke privrede u Srbiji (deo Nemačke privredne komore u inostranstvu) Mihael Šmit ocenio je da će novi dogovor sa MMF-om biti važan za pojedine investitore u Srbiji, ali je dodao da će mnogi obratiti pažnju i na druge poteze vlade.

Strani investitori nisu sigurni u vezi sa vladinom politikom po raznim pitanjima, pre svega po pitanju poreza. Da li će porezi biti povećani i da li će postojati neka vrsta podrške za investitore, rekao je Šmit.

Šmit je zaključio da je srpska ekonomija opterecehena problemima, ali da nije bez nade. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana