Grčka: Otpušten direktor jer nije hteo da reže plate

Objavljeno: 10.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic, Tanjug

Grčka je danas otpustila šefa državne kompanije za proizvodnju nikla LARKO, zbog toga što je odbio da smanji plate radnicima, pa je tako LARKO postao prva državna firma čiji je šef ostao bez posla u vreme borbe da se smanje troškovi i ispune uslovi za nastavak isplate međunarodne pomoći.

Ministarstvo finansija u Atini saopštilo je da je od predsednika i izvršnog direktora kompanije LARKO, Anastasiosa Barakosa, zatraženo da podnese ostavku zbog toga što je prekršio zakon.

- On nije primenio zakon koji podrazumeva smanjenje plata u širem javnom sektoru - navelo je ministarstvo. Barakos nije bio dostupan za komentar.

Grčka kompanija LARKO jedan je od najvećih svetskih proizvođača nikla. Zvaničnici ministarstva navode da je svim državnim preduzećima 2011. rečeno da smanje plate radnika za 35 odsto u periodu od dve godine, od čega 25 odsto treba da bude skresano u prvoj godini.

Oni dodaju da je Barakos pisao ministarstvu, navodeći da njegova kompanija ne treba da bude uključena u taj proces i odbivši da smanji plate.

Državne firme tradicionalno isplaćuju dosta veće plate u odnosu na osnovni javni sektor. Jedan od glavnih ciljeva grčke koalicione vlade je da ispuni obećanje dato međunarodnim kreditorima da će Atina zatvoriti, spojiti ili privatizovati te skupe kompanije.

Danas objavljeni podaci grčkog Zavoda za statistiku pokazali su da je stopa nezaposlenosti u toj zemlji u maju porasla na 23,1 sa aprilskih 22,5 odsto, čime je zabeležen novi rekord, koji ukazuje na to da mere štednje propisane kao lek za smanjenje javnog deficita pogađaju ekonomiju, od koje zavisi oporavak zemlje.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana