MMF smestio Japan među najgore na svetu

Objavljeno: 10.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business.hr

Međunarodni monetarni fond predstavio je izveštaj o pet zemalja koje imaju najlošije stanje u ekonomiji prema kom ratom razorena afrička država Sudan ima najslabiji ekonomski rast sa minusom BDP-a od 7,3 posto.

Sudan je pretrpio deceniju građanskog rata i socijalnog sukoba, a najnoviji je problem odvajanje Južnog Sudana, naftom bogate regije, koja se odcepila prošle godine i pritom prisvojila 70 posto državnih naftnih rezervi.

Uprkos bogatstvu resursa, Demokratska Republika Kongo, ima najniži dohodak po stanovniku.

Ekonomija te države raste relativno brzo, 6-7 posto godišnje, ali u kombinaciji s brojem stanovnika koji premašuje 73 miliona Kongo zauzima poslednje mjesto na MMF-ovu popisu BDP-a po stanovniku sa samo 231 dolar po osobi.

Belorusija predvođena predsednikom Aleksandrom Lukašenkom ima problema s inflacijom. Prema podacima MMF-a, inflacija će u Belorusiji dosegnuti 65,9 posto u 2012, no to je nešto manje nego lani kada je dosezala 109 posto.

Četvrta država na popisu MMF-a je Makedonija koja ima najveću stopu nezaposlenosti. Doduše, MMF te podatke ne objavljuje za svaku državu, ali od onih s popisa Makedonija ima najveću nezaposlenost koja iznosi 31,2 posto.

U većini statistika Japan prednjači pred drugim zemljama, ali najlošiji je kada je reč o državnom dugu. Predviđa se da će japanski dug do kraja godine dosegnuti 239 posto privrede. Ipak, mnogo duga imaju domaći ulagači pa će kamatne stope verovatno ostati niske a prinos na 10-godišnje japanske državne obveznice još iznosi manje od jedan posto. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana