Hapšenja zbog Agrobanke ne ruše finansijski sistem

Objavljeno: 09.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic, Tanjug

Eskalacija afere Agrobanka, hapšenja odgovornih lica i nestanak bivšeg čelnika te finansijske institucije Dušana Antonića, ne mogu da ugroze domaći finansijski sistem, smatraju ekonomski eksperti.

Oni ističu da su krivični postupak i procesuiranje odgovornih, zapravo put ka stabilizovanju finansijskog sistema, koji je, kako su naglasili, daleko više ugrožen promenama u NBS i snižavanjem kreditnog rejtinga Srbije nego samom aferom.

Profesor ekonomije na Pravnom fakultetu Miroljub Labus kaže da je finansijski sistem uzdrman onog trenutka kada je Agrobanka otišla u stečaj, a da ga hapšenja neće dodatno uzdrmati.

- Finansijski sistem je mnogo više uzdraman gubitkom kredinog rejtinga i promenama u NBS nego hapšenjima - naglasio je Labus, koji je ukazao da država mora da razmisli o "kreditima koja preduzeća ne mogu da vraćaju, jer se radi o velikoj sumi koja iznosi oko dve milijarde evra".

Ekonomista Miroslav Zdravković takođe smatra da hapšenja u aferi Agrobanka ne mogu da utiču, niti da ugroze finansijski sistem zemlje, ali ukazuje da bi bilo dobro kada bi se "istraga proširila sa sedam na 70 ili 700 osumnjičenih koji su uzimali sporne kredite".

- Bilo bi izuzetno korisno da istražni organi što bolje odrade svoje posao na procesiranju odgovornih i da vreme od tužbe do kazne bude što kraće, a ne maratonsko, kao što je često slučaj u Srbiji. Ovo ne može da ugrozi stabilnost, naprotiv to je put do stabilnosti - naglasio je Zdravković.

Ekonomista Aleksandar Stevanović smatra da se nakon hapšenja neće dogoditi ništa sprektakularno, a da je na sudskim organima da utvrde šta se zapravo dogodilo u Agrobanci, koja je, kako je ocenio, poslovala krajnje čudno.

Prema njegovim rečima, "finansijski sistem zemlje je tipičan po tome što se oslanja na anticipiranje onoga što će se desiti i u skladu s tim ni opadanje kreditnog rejtinga, ni promene u NBS niti hapšenja, za šta se znalo bar poslednjih mesec dana, ne mogu da ugroze taj sistem".  



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana