Dinkić: Ispitati i šta je Šoškić rekao Vladi Srbije

Objavljeno: 08.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je izjavio da se mora ispitati ko je napravio gubitke u Agrobanci, kao i da će svi oni koji su ih napravili odgovarati. 

- Ono što znam je da je sredinom prošle godine Agrobanka bila u plusu sedam miliona evra, a ispostavilo se da ima minus 300 miliona evra. Mora se utvrditi kako se stvorio uopšte minus, to se mora razrešiti - rekao je Dinkić. 

On je naglasio da istražni organi treba da idu do kraja i ispitaju ko je odgovoran za gubitke od oko 300 miliona evra.

- Treba ispitati šta su prethodni guverner Dejan Šoškić i nadležna viceguvernerka Mira Erić Jović tada rekli vladi i da li su im na vreme rekli i da li su ih na vreme upozorili šta se dešava u Agrobanci - rekao je ministar Dinkić. 

On očekuje da Narodna banka Srbije uradi ozbiljnu reviziju bankarskog sektora i zajedno sa ljudima iz Agencije za osiguranje depozita napravi plan za sanaciju banaka koje su u problemima.

Dinkić je istakao da za situaciju u Agrobanci treba da odgovaraju svi koji su napravili te gubitke, koje će sada nadoknađivati građani Srbije.

Prema njegovim rečima, on nije taj koji treba da utvrdi krivičnu odgovornost, već su za to zaduženi istražni i sudski organi. Dinkić je rekao i da je "potpuno nemoguće da se ne uoči takva stvar" i da treba videti ko je bio predstavnik države u tom preduzeću, odnosno šta je radila kontrola Narodne banke Srbije.

- Mislim i da je nekorektno da neko u toj banci dobije bonus od 600.000 evra u momentu kada je utvrđen minus od 300 miliona evra - kaže ministar finansija i privrede. 

Narodna banka Srbije je u maju oduzela dozvolu za rad Agrobanci zbog minusa od 300 miliona evra. Prethodno je u decembru 2011. uvedena prinudna uprava. Nakon gašenja banke njene obaveze i depozite je preuzela nova Agrobanka, koju je osnovala Vlada Srbije. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana