Ima li Srbija šanse da izbegne bankrot

Objavljeno: 08.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, S media

Dramatičan jaz u državnoj kasi i neophodno zaduživanje zarad pokrivanja tekuće potrošnje – dijagnoza srpskih javnih finansija. Daljim povećavanjem javnog duga, bez korenitih reformi, nova vlast „daje gas pred zidom“, ocenjuju ekonomisti.

Novi ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić upoznao je građane Srbije sa dramatičnim podatkom - da u državnoj kasi postoji manjak od preko dve milijarde evra. Novca za penzije će jedva biti za avgust, a na obezbeđivanju isplate za septembar se intenzivno radi.

Kasa je prazna, privreda na kolenima, pa se budžet ne može puniti naplatom poreza, doprinosa i akciza. Nemamo izbora – zadužićemo se da bismo preživeli!

Nimalo povoljni vetrovi ne duvaju u jedra novoj Vladi Srbije. Kreditni rejting prema izveštaju agencije „Standard end Purs“ smanjen je za jedan stepen, sa negativnim tendencijama.

- Vlada je već krenula pogrešnim putem, jer pokušava da obezbedi novac za postojeću potrošnju države, a da nije prstom mrdnula da tu potrošnju smanji – kaže ekonomski novinar Miša Brkić.

Ekonomista Miodrag Zec kaže da za Srbiju nema drugog rešenja, nego da se vrati na sam početak i napravi radikalnu reformu države i svih segmenata javne potrošnje.

- Vlast nas uvek dovodi u neku vrstu cajtnota, pa se onda izlaz pronalazi u sve većim zaduživanjima. Nema svetla na kraju tunela kojim mi putujemo povećanjem javnog duga. Političari su pre izbora obećavali kule i gradove, građani su punili glasačke kutije, pa očekuju da im političari napune kazan. Džaba krečiti kuću čiji se temelji ruše – kaže Zec.

Miodrag Zec za Srbiju prognozira zaduživanje po sve nepovoljnijim uslovima:

- Sledi prodaja nacionalne imovine, na primer Telekom i EPS, kako bi aktuelna Vlada pregurala pola mandata. A ako nastavimo da preraspodeljujemo postojeće, a da ne stvaramo nove vrednosti, mi jedemo svoju budućnost i bližimo se bankrotu. Ukoliko se to dogodi, biće mnogo gore od grčkog scenarija!
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana