Slovenija - ljubimica Evrope na rubu ponora

Objavljeno: 08.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, T-portal

Nemački dnevnik Zidojče Cajtung objavio je veliki članak pod naslovom 'Ljubimica Evrope na rubu ponora', u kom opisuje kako je Slovenija došla u vrlo nezavidnu ekonomsku situaciju i postala novo krizno žarište EU.

- Mala zemlja na rubu Evrope oduvek se mnogo trudila da se priključi centru – Slovenija se videla kao produžetak Austrije, samo mnogo čišća. Najbolja među novim članicama EU. Ali sada se Slovenija približava drugom susedu, Italiji. Dužnička kriza je potpuno pogodila i Sloveniju. Krajem prošle nedelje agencija Mudis je ocenila bonitet Slovenije dva nivoa iznad „smeća“.

U članku se podseća da je 2004. godine, kada je Slovenija pristupila Evropskoj uniji, ekonomski rast iznosio dobrih 3,6 posto, a nezaposlenost je bila niža od proseka EU.

Slovenija je i bila prva od novih članica koja je 2007. uvela zajedničku valutu evro, a do kredita nije uopšte bilo teško doći.

Sve se to skoro preko noći promenilo 2008, kada je započela svetska finansijska kriza, a Slovenija se odjednom našla u situaciji da joj je izvoz pao za petinu, sve građevinske investicije su prestale, dok je ekonomija pala za čak 8,1 posto.

U međuvremenu su narasli i dugovi države – 2007. su iznosili 27 posto BDP-a, a danas su već na 48 posto. Budžetski deficit je sada iznad šest posto, a cilj je da dođe ispod tri posto, pa vlada sprovodi mere štednje.

Ekonomski rast više niko ne očekuje, a kamate na kredite koje Slovenija diže na međunarodnom finansijskom tržištu već su iznad famoznih sedam posto, što znači da ih je nemoguće vraćati.

Nezaposlenost u Sloveniji je već narasla na 8,3 posto i još će rasti, predviđaju ekonomisti. Jedino što u Sloveniji trenutno ide dobro je turizam, zaključuje list i navodi da se na jesen očekuje novi udar krize. 

Brisel je dobio još jednog bolesnika kog će morati da spašavaju evropski fondovi.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana