Jeftinija struja tokom dana po dva sata

Objavljeno: 08.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine razmatra mogućnost ponovnog uvođenja jeftinije električne energije svakog dana po dva sata, kao i nedeljom, najavila je resorna ministarka Zorana Mihailović.

- Time bi se pomoglo, pre svega, socijalno najugroženijima koji nemaju mogućnost da plaćaju skupu struju, već čekaju ponoć da uključe električne aparate. S tim što bi niža tarifa od ponoći do osam sati ujutru bila i dalje na snazi - kazala je Mihailović.

Ona je poručila da poskupljenja struje neće biti, ali da to ne znači da će Vlada čuvati socijalni mir, već da će ispitati mogućnost veće naplate potraživanja i efikasnijeg rada javnih preduzeća EPS-a i Srbijagasa.

- Ako znamo da EPS-u privreda i građani duguju oko 900 miliona evra za struju, kao i da postoje velika nenaplaćena potraživanja Srbijagasa, onda se postavlja pitanje šta se tu desilo. Kako je moguće da neko godinama ne plaća struju i gas, a i dalje ga troši, a da neko drugi redovno plaća - upitala je ministarka.

Ona je najavila i drugačiji način naplate potraživanja EPS-a i Srbijagasa.

- Ideja je da se napravi fazno plaćanje dugova - da se neki stari dugovi otpišu i uvede 'humano' isključenje struje. A to znači da oni koji ne mogu da plate račune, da im sija jedna sijalica, radi jedna ringla, sve dok ne budu izmirili dugove. Ako sve to nije moguće, onda će neki morati da budu skinuti s mreže - kazala je ministarka energetike.

Međutim, uvođenjem ovog novog tarifnog sistema, neće se rešiti problemi predstojeće grejne sezone.

Upitana da li s ovom socijalnom cenom struje EPS može da bude uspešno preduzeće, ministarka potvrdno odgovara i kaže da bi se to već dogodilo da smo u poslednjih 25 godina sagradili neki novi elektroenergetski objekat, čime bi se smanjio i budžetski deficit nastao zbog velikih iznosa za uvezenu struju.

– Mi i sada po ovim vrućinama uvozimo struju, kao što smo je uvozili i tokom zime. Kako bi se uvoz smanjio, ako već uvozimo naftu i gas, ne moramo i struju, prioritet ministarstva je da se za mesec i po dana izradi plan prioriteta investiranja u elektroenergetiku i gasnu privredu – naglašava ona. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana