Banka Standard Chartered oprala 250 mlrd. dolara

Objavljeno: 07.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Seebiz

Britanska banka Standard Chartered optužena je za pranje više od 250 milijardi dolara iranskog novca. Američki finansijski regulator navodi da je u razdoblju od 2001. do 2010. ova banka sakrila 60.000 transakcija iranskih finansijskih institucija. 

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država naredile su britanskoj banci da se pripremi za saslušanje 15. avgusta, a preti joj i oduzimanje bankarske licence.

Optužbe na račun banke Standard Chartered mnogo su teže u odnosu na one protiv HSBC-a, banke koja je takođe optužena za pranje novca.

- Skoro deset godina, SCB je bila u zaveri sa iranskom Vladom i od regulatora prikrivala 60.000 tajnih transakcija, u iznosu od najmanje 250 milijardi dolara - navodi se u saopštenju Njujorškog odeljenja Stejt departmenta za finansijske usluge.

Kako tvrde regulatori, uglavnom se radilo o transferima američkih dolara iz iranskih banaka, uključujući centralnu banku te zemlje, koje su bile pod strogim sankcijama američke Vlade.

Regulatori su naveli da je Standard Chartered falsifikovao zapise o transakcijama i sprečavao nadzor "u očiglednoj nameri da zaradi stotine miliona dolara po svaku cenu".

Akcije te britanske banke potonule su danas više od 15 odsto. Akcije su jutros potonule 15,70 odsto, na 1.239,17 penija na londonskom indeksu FTSE 100 koji je ukupno gledano oslabio 0,1 odsto.

Regulator je naveo da je rukovodstvo banke sačinilo instrukcije za zaposlene kako da varaju regulatora, u čemu joj je pomagala konsultantska i nadzorna kompanija Dilojt koju je banka zamolila da iz sistema ukloni sve informacije o nekim isplatama.

Standard Chartered je odlučno odbacila takve optužbe, ocenivši da su one neosnovane i da apsolutno ne odgovaraju stvarnosti.

Ta banka nije prva britanska finansijska institucija koju su SAD okrivile za nezakonito poslovanje. Prošlog meseca su američki regulatori optužili londonsku banku HSBC za nepoštovanje propisa protiv pranja novca u korist Irana, terorista i narkodilera.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana