Subvencije za stanove čekaju rebalans budžeta

Objavljeno: 07.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić najavio je za ovu nedelju nastavak isplate odobrenih subvencionisanih stambenih kredita, za koje je obezbeđeno 320 miliona dinara.

U dogovoru s ministrom finansija Mlađanom Dinkićem, odlučeno je da se odmah izmire obaveze po svim do sada ugovorenim kreditima za kupovinu stana. Međutim, novi zahtevi moraće da sačekaju rebalans budžeta, kojim bi trebalo da se obezbedi dodatni novac za subvencionisane stambene kredite.

U proteklih više od mesec dana vladala je prava panika i među kupcima i među prodavcima stanova jer je Uprava za trezor obustavila isplatu odobrenih subvencija zato što u državnoj kasi nije bilo novca.

Kupci stanova nisu mogli da se usele, a već su otkazali podstanarske ugovore, dok prodavci nisu mogli da novoizgrađene kvadrate ponude tržištu zbog upisanih hipoteka.

Budžetom za ovu godinu za subvencionisane stambene kredite predviđena je 1,7 milijarda dinara i svi odobreni krediti su u toj kvoti. Kada je sav novac "utrošen", odnosno rezervisan, Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita obavestila je banke s kojima ima potpisan sporazum da obustave prijem novih zahteva za subvencije.

Koliko će se rebalansom izdvojiti novca za produžetak subvencionisanja kupovine stanova, za sada je neizvesno jer, kako kažu upućeni, država mora najpre da izmiri obaveze za eksproprijaciju zemljišta na drumskim koridorima da bi se mogla intenzivirati njihova izgradnja. Dug za isplatu zemljišta na Koridoru 10 je 1,8 milijarda dinara, a za Koridor 11 oko 700 miliona.

Investitorima je do sada uglavnom bilo važno da nađu kupca i prodaju stan, međutim, zbog zastoja u isplati subvencija sada su oprezniji i radije uzimaju keš-kupce, samo što je njih veoma malo. Od trenutka kada se potpiše predugovor i kupac isplati prodavcu kaparu od pet odsto pa do realizacije kredita prođe od 60 do 150 dana, u zavisnosti od ažurnosti banke. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana