Tabaković: Smanjiću sebi platu, nema štampanja para

Objavljeno: 06.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic, agencije

Jorgovanka Tabaković, kandidat za guvernera Narodne banke Srbije, je najavila da će joj prva mera nakon što stupi na tu funkciju biti da smanji platu samoj sebi. 

Na pitanje kako će sprečiti korišćenje deviznih rezervi za finasniranje privrede, ona je odgovorila upitavši "ima li iko pravo da rezerve banaka kod NBS daje privredi bez njihovog odobrenja?"

- Da vidim ko će da me natera na trošenje devizinih rezervi i na štampanje novca - odgovorila je Tabaković.

Tabakovićeva je istakla da će cilj NBS biti očuvanje monetarne stabilnosti i kontrola bankarsko sektora, kako se "nikad više ne bi ponovila Agrobanka", koju je država dokapitalizovala sa 90 miliona evra i preti joj da u arbitraži izgubi još 100 miliona evra.

Upitana koji će biti njen prvi korak u stabilizaciji kursa dinara u odnosu na evro, ona je rekla da će se o konkretnim merama i o tome šta će biti prioritet kad je kurs u pitanju govoriti kad bude imala precizne bilanse.

- Svi imaoci javnih sredstava, a ne samo korisnici budžeta, moraće da drže pare u trezoru tako da novac kojim raspolažu bude vildjiv da se ne bi dešavalo da neke institucije imaju rezerve novaca u fioci, dok se država zadužuje pod nepovoljnim uslovima - rekla je Tabakovićeva.

Ona je kao primer navela Agenciju za kontrolu letenja "koja rasopolaže stotinama miliona evra koji su van trezora".

Tabaković je istakla da će biti guverner svih građana, te da će NBS biti nezavisna kao nikad do sada od bilog kog pojedinačnog interesa i političkog uticaja.

Ona je dodala i da će, ukoliko bude izabrana, zamrznuti svoju stranačku funkciju, i da će biti nezavisna i raditi kao zaštitnik interesa građana. 

Neće svaki savet MMF-a nužno biti prihvaćen

Kandidatkinja za guvernera NBS kaže da je MMF dobrodošao makar kao kontrolor i savetnik u vođenju monterane politike a da će, s obzirom krizu u kojoj se nalaze javne finansije, verovatno biti potreban i kreditni aranžman sa tom institucijom za podršku budžetu.

- Dobrodošli su kao kritičari, savetnici i saradnici, ali treba da budu svesni da je sve što kažu savet, i da ne očekuju da će ti saveti biti bezuslovno prihvatani - rekla je Tabakovićeva. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana