Milioni još čuvaju svoje besplatne akcije

Objavljeno: 06.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Srbija ima 4,82 miliona malih akcionara koji su akcije velikih srpskih preduzeća dobili besplatno. Njihovo "akcionarstvo", nažalost, svodi se samo na jedno pitanje: da li odmah unovčiti ove hartije ili sačekati.

Zvanični podaci kazuju da je, od početka trgovanja besplatnim akcijama, avgusta 2010, zaključeno tačno 2.319.870 ugovora o prodaji ovih hartija.

Kako je potvrđeno u Pošti Srbije, preostalo je oko 2,5 miliona akcionara koji nisu ispostavili nijedan nalog za prodaju besplatnih akcija.

- Broj domaćih investitora u akcije nikada nije bio preterano veliki, a može se reći da ih je najviše bilo 2007. godine tokom ekspanzije tržišta - kaže Nenad Gujaničić, glavni broker Sinteza invest grupe.

- Upravo tada je veliki broj građana bio privučen visokim zaradama koje su njihovi prijatelji, rođaci i drugi ostvarivali. Procenjuje se da je u tom momentu bilo od 20.000 do 30.000 investitora domaćih fizičkih lica, odnosno građana.

Opet, nažalost, velika većina ovakvih malih investitora nije imala nikakvo znanje u vezi sa akcionarstvom i berzom, pa, po rečima našeg sagovornika, ne čudi kako su prošli.

- Naravno, ovakvom scenariju je doprineo ovdašnji investicioni ambijent, koji prosto motiviše većinske vlasnike i dominantne akcionare da ojade manjinske - ističe Gujaničić.

Trenutna situacija na tržištu je izuzetno skromna kada je reč o bilo kakvim investitorima na Beogradskoj berzi.

Uz sve probleme koje imaju mali akcionari zakon im je dodao još jedan: granica za prinudni otkup akcija spuštena je sa 95 na 90 odsto. To znači da čim većinski vlasnik stekne 90 odsto akcija preostali akcionari moraju da mu prodaju svoje akcije. Ovde se, opet, na štetu malih akcionara, pojavljuje problem fer cene koju oni dobijaju za svoju imovinu. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana