Novac za penzije doći će uzimanjem kredita

Objavljeno: 06.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Ministarstvo finansija na sve načine traži novac za obezbeđivanje sredstava za isplatu penzija, potvrđeno je za Novosti. U ovoj instituciji, rade i na na obezbeđivanju sredstava za isplatu penzija, plata u javnom sektoru i socijalnih davanja u septembru.

Za sada novca, bar prema tvrdnjama ministra finansija Mlađana Dinkića, ima za sve isplate u avgustu. U subotu je, posle nedelju dana kašnjenja, isplaćena i nadoknada za nezaposlene.

Iznosi neophodni za plaćanja iz Trezora obezbediće se, tvrde nadležni, iz prodaje trezorskih zapisa.

- Pokušaćemo da zamenimo taj skupi način zaduživanja gde plaćamo kamatu od 14-15 odsto godišnje na dinarske plasmane povoljnijim kreditima iz sveta, gde su maksimalne kamate do tri odsto - kažu za Novosti u Ministarstvu finansija.

Isplata redovnog povećanja zarada u javnom sektoru i penzija, a koje, prema važećem zakonu, sleduje u oktobru ne dovodi se, kažu, u pitanje.

Srpski budžet, inače, nezaustavljivo ide u minus. Zaključno sa junom troškovi države su za čak 110,3 milijarde dinara premašili prihode. Otuda i ne čude prognoze Ministarstva finansija i privrede da ćemo ove godine upisati rekordni deficit od čak 2,2 milijarde evra.

Sada skoro nestvarno deluju očekivanja iz vremena pisanja budžeta, kada smo se „nadali“ da ćemo 2012. godinu ispratiti sa „manjkom“ od oko 152 milijarde dinara.

Prema dostupnim podacima, prihodi državne kase iznose ukupno 652,4 milijarde dinara. Ukoliko nastave da stižu istim tempom do kraja godine, prošlogodišnji rezultat ćemo premašiti za svega 2,3 milijarde dinara.

U odnosu na prošlu godinu, međutim, inflacija iznosi 5,5 odsto, za koliko su podignuti i iznosi obaveza prema državi. Da su je osnovice za oporezivanje pratile, prihodi bi u 2012. godini trebalo da budu za ukupno 65 milijardi veći.

Namet koji ove godine očigledno neće ispratiti tempo poskupljenja je porez na dodatu vrednost. Za šest meseci uplaćeno je 169,5 milijardi, a ako ostane u istoj dinamici, u odnosu na prošlu godinu će podbaciti za 2,8 milijardi.

S obzirom na rast cena u međuvremenu, trebalo bi da olako premaši prošlogodišnji iznos.

Junski presek otkriva i pad akciza. Za prvih šest meseci slilo se 75,2 milijarde dinara, a cele prošle godine 170,89 milijardi. Podaci Poreske uprave u koje je uključena i julska naplata, pokazuju da je od akzciza samo prošlog meseca stiglo 23,2 milijarde dinara.

Pogled u izveštaj pokazuje da ni carine nisu bile dovoljno izdašne.

Prema podacima Poreske uprave, za sedam meseci stiglo je 139 milijardi dinara poreza na dodatu vrednost od uvoza. U istom periodu lane iznos je bio oko 137 milijardi dinara. Dinar je u međuvremenu oslabio mnogo više od 1,4 odsto, koliko su „teži“ ovogodišnji prihodi.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana