Fejsbuk tone, Zakerberg izgubio milijarde

Objavljeno: 03.08.2012


Vesti izvor: Kamatica

Vrednost akcija najveće svetske društvene mreže Fejsbuk spustila se u četvrtak po prvi put ispod 20 dolara, posle četiri uzastopna dana slabljenja, u očekivanju velike rasprodaje kada deonice te kompanije iznesu na berzu zaposleni u Fejsbuku.

Akcije su na inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) u maju vredele 38 dolara. Kapitalizacija Fejsbuka je od IPO smanjena za blizu 50 milijardi dolara, što odgovara tržišnoj ceni 100 odsto akcija, na primer, kompanije Hjulit-Pakard ili Starbaksa.

Poslednjih dana se na tržištu očekuje prodaja akcija zaposlenih u Fejsbuku kojima se 16. avgusta okončava period ograničenja korišćenja svojih akcija, što znači da bi se od tada pa do novembra na tržištu moglo pojaviti više od 1,8 milijardi dodatnih akcija te kompanije.

Potonuće vrednosti akcija Fejsbuka gotovo za polovinu nanelo je ozbiljan udarac reputaciji te društvene mreže. Njen osnivač i glavni akcionar Mark Zakenberg ispao je sa liste 10 najbogatijih milijardera u tehnološkom sektoru.

Bogatstvo Zakenberga je, kako je prenela agencija Blumberg, skliznulo na 10,2 milijarde dolara nakon što su juče deonice te kompanije oslabile četiri odsto, spustivši se ispod 20 dolara.

Sada 10. mesto na listi tehnomilijardera zauzima Džejms Gudnajt, osnivač Instituta SAS koji se bavi razradom softvera, dok je na prvom i dalje osnivač Majkrosofta Bil Gejts, čije se bogatstvo procenjuje na 61,6 milijardi dolara. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana