Država SMS-om ostavila 1.658 agronoma bez posla

Objavljeno: 03.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Ukupno 1.658 agronoma savetodavaca, angažovanih na projektu ministarstva poljoprivrede od danas je ostalo bez posla. 

Oni su SMS porukom obavešteni da im posle osam meseci prestaje radni angažaman.

"Poštovane kolege, sa zaprepašćenjem i žaljenjem vas obaveštavamo da je odlukom nove Vlade prestao naš radni angažman. Od danas više niste u obavezi da se pojavljujete na radnim zadacima. Zahvaljujemo vam na požrtvovanom zalaganju i uspešno obavljeninm zadacima. Želimo vam svim ličnu sreću išto skorije nalaženje novog posla" - pisalo je u poruci koju su potpisali koordinatori projekta.

Agronome savetodavce je angažovalo Ministarstvo poljoprivrede na čijem je čelu bio sada bivši ministar Dušan Petrović. Cilj ovog programa, kako je objasnio Petrović, bio je da se proizvodnja učini jeftinijom.

- Naši poljoprivrednici se u toku procesa obično unapred zaduže kod otkupljivača, a kada izmiruju obaveze neke od stavki plaćaju više nego što je neophodno. Savetodavci će ih upućivati kako da organizuju proizvodnju a da se ne zadužuju. Ili, ako moraju, kako da dođu do jeftinijeg novca, da ih usmere i na povoljnosti koje nudi država a koje se malo koriste. Procena je da bi samo na taj način godišnje troškove u poljoprivredi smanjili za 15 do 20 odsto - objašnjavao je Petrović.

Ugovore o raskidu saradnje je potpisao novi ministar poljoprivrede Goran Knežević koji je rekao da je razlog veliki manjak u budžetu Srbije, jer do kraja godine samo za ispunjavanje osnovnih funkcija mora da pozajmi preko dve milijarde evra.

- Zato nismo u mogućnosti da finansiramo megalomanske projekte bivše vlade i bivšeg ministra poljoprivrede, na kojima su tokom poslednjih godinu dana za potrebe predizborne kampanje zaposlili preko 1.600 ljudi - rekao je on.

Dodao je da je savetodavcima rečeno da će biti angažovani ngodinu dana i da će nakon toga dobiti stalni radni odnos, ali od toga nije bilo ništa, jer su angažovani na tri meseca na privremene i povremene poslove koji se uvek mogu raskinuti.

- To znači da nije bilo istinske i iskrene želje da se oni trajno zaposle. Oni za to čak nisu obezbedili sredstva u trezoru i ostali su im dužni oko 200 miliona dinara za prethodni kvartal, što predstavlja još jedan tehnički problem, koji ćemo morati da rešavamo - rekao je Knežević.

Ministar je dodao da je danas o tome razgovarao sa ministrom finansija Mlađanom Dinkićem i da je dogovoreno da u narednom periodu pokušaju da izmire sve te obaveze, ali da za dalje angazovanje nema novca, niti mogućnosti da se projekat nastavi.

Prema njegovim rečima, savetodavci nisu radili loše, ali je pitanje na koji način su to obavljali i da li je to Ministarsvu potrebno u ovom trenutku.

Knežević je danas demantovao špekulacije da se savetodavcima obaveštenja o prestanku angažovanja dostavljaju sms porukama.

- Preda mnom vidite rešenja o nenastavku ugovora sa stručnim poljoprivrednim službama koje su angažovala te ljude. Njima će to biti poslato danas, a oni će ih potom pojedinačno obaveštavati o tome - rekao je Knežević.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana