EU, SB i MMF brinu izmene zakona o NBS

Objavljeno: 03.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic, agencije

Dok vladajuća većina najavljuje usvajanje izmena zakona o Narodnoj banci Srbije, koja je naišla na otpor opozicije, stručne javnosti, ali u dosadašnjeg guvernera Dejana Šoškića koji je upravo zbog ovog zakona i podneo ostavku, oglasile su se i međunarodne institucije. i to negativno.

Tako Evropska komisija smatra da će izmene zakona o Narodnoj banci Srbije biti korak unazad u usklađivanju Srbije sa evropskim standardima.

- Komisija je duboko zabrinuta zbog izmena Zakona o Narodnoj banci Srbije koje je predložila nova vlada, a kojima se poništavaju neke odredbe o nezavisnosti guvernera i tela koja vode i upravljaju Narodnom bankom Srbije -
 kaže predstavnik Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat.

Načelo nezavisnosti centralne banke i svih njenih funkcionera je ključna vrednost, upisana i u osnivački ugovor EU, naveo je Janmat, dodavši da Komisija očekuje od Srbije, kao kandidata za EU, da se postepeno usklađuje sa pravnim nasleđem EU u oblasti ekonomskih i monetarnih pitanja.

- Usvajanje tih izmena (kakve su predložene) bi bio osetan korak nazad u prilagođavanju srpskih propisa pravnom nasleđu EU u toj oblasti - rekao je Janmat, šef za evropske integracije u Delegaciji EU u Srbiji.

Po njegovim rečima, sama brzina kojom su predložene izmene zakona dovode u pitanje transparentnost i valjanost mišljenja različitih
zainteresovanih strana.

Svetska banka: Problematični amandmani

- U predloženim izmenama Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS) postoje elementi koji izazivaju zabrinutost da srpska centralna banka neće moći da radi "razumno nezavisno" - ocenili su u Svetskoj banci (SB).

U stavu o predloženim izmenama, koji je SB iznela na zahtev NBS i dostavila iz Vašingtona, pominjući da nije imala vremena za temeljniju analizu, globalni kreditor posebno ukazuje na amandmane na neke članove koji zahtevaju podrobnije razmatranje.

SB tako ukazuje na izmene kojima kojima se predviđa formiranje Uprave za nadzor finansijskih institucija koja bi, kako se ocenjuje, bila relativno moćno telo čiji mandat nije potpuno jasan. Ukazuje se i na amandmane na član 21 kojima je predviđeno da viceguvernere bira Skupština a ne Savet NBS.

Ukoliko ti amandmani budu usvojeni, guvernera, viceguvernere i Savet biraće parlament, što znači potpunu kontrolu sastava uprave NBS od strane Skupštine Srbije, ukazuju iz SB.

U SB su izdvojili i amandman na član 18 kojim se omogućava kupovina vladinih hartija od vrednosti na sekundarnom tržištu. To će, ako se amandman usvoji, a s obzirom da, kako navodi SB, u Srbiji ne funkcioniše sekundarno tržište vladinog duga, omogućiti NBS da finansira vladin deficit. Posledice toga bile bi mnogobrojne, upozoravaju iz SB.

Zabrinutost je SB pokazala i povodom amandmana na član 26 kojim je predviđena smena cele uprave NBS u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu izmenjenog zakona.

SB je zaključila da su predloženi amandmani daleko od najbolje međunarodne prakse i da, ako budu usvojeni, mogu da potkopaju kredibilitet NBS kao nezavisne institucije. To bi pak poslalo loš signal tržištima i međunarodnim partnerima Srbije.

U stavu SB o izmenama Zakona o NBS navodi se da bi SB podrobnije razmotrila izmene da nije reč o hitnom usvajanju i dodaje da je ta institucija prethodnih godina više puta bila u prilici da se sa NBS angažuje oko niza tehničkih pitanja.

Izmene Zakona utiču i na program sa MMF

Direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Evropu Reza Mogadam upozorio je da izmene Zakona o NBS mogu imati "značajne implikacije" na sveukupnu makroekonomsku stabilnost u Srbiji, ali i na program sa MMF-om.

- Usvajanje ovih izmena i dopuna stvorilo bi nesigurnost, narušilo kredibilitet politika i nametnulo pitanja o ispravnosti vođenja makroekonomskih politika - upozorio je Mogadam u pismu upućenom guverneru NBS Dejanu Šoškiću 1. avgusta ove godine, koje je dostavljeno medijima.

Izmene i dopune kojima se poziva na razrešenje funkcije guvernera, viceguvernera i članova Saveta koji su trenutno na dužnosti, ne vodeći pri tome računa o procedurama i osnovama propisanim važećim Zakonom o NBS, predstavljaju ozbiljno narušavanje samostalnosti centralne banke.

To, prema njegovoj oceni, predstavlja i menjanje postupka biranja i nadležnosti Saveta i Izvršnog odbora, kao i ukidanje prava na sudsku kontrolu funkcionerima NBS koji su razrešeni s funkcije.

- Izmena koja dozvoljava NBS da na sekundarnom tržištu kupuje hartije od vrednosti koje su izdali država ili druga javna tela, de facto omogućava indirektno monetarno finansiranje javnog sektora, što predstavlja ozbiljan rizik po devizne rezerve NBS i devizni kurs - upozorio je Mogadam.

Direktor MMF za Evropu je izrazila rezervu i u pogledu ishitrenog donošenja izmena koje se tiču okvira finansijskog nadzora, bez pažljivog razmatranja od strane ključnih učesnika.

- Usvajanje ovih izmena i dopuna stvorilo bi nesigurnost, narušilo kredibilitet politika i nametnulo pitanja o ispravnosti vođenja makroekonomskih politika - predočio je on u pismu Šoškiću i podsetio da MMF pridaje veliku važnost pitanjima samostalnosti centralne banke i vođenja monetarne politike.

Mogadam je podsetio da su takva pitanja imala značajno mesto u MMF-ovom savetovanju država članica, s jedne strane u kontekstu nadzora, a pre svega u okviru programa koje Fond podržava.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana