U Hrvatskoj i sedmogodišnjaci duguju za porez

Objavljeno: 02.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, RTS

Na spisku dužnika koji je objavila Poreska uprava Hrvatske našli su se i maloletnici kojima su roditelji prepisali nekretnine, pa "zaboravili" da plate porez. 

Na spisku poreskih dužnika hrvatska Poreska uprava, uz mnoga poznata imena, nalaze se i imena troje dece starosti sedam, osam i devet godina. Jedno dete duguje 15.600 kuna (oko 2.000 evra), dok ostalo dvoje dece duguju po 16.252 kune (2.160 evra), pokazuju podaci poreznika.

Iz Kabineta pravobraniteljke za decu poručili su da se prvi put sreću sa ovakvim slučajem javnog objavljivanja imena dece, prenosi Jutarnji list.

Iz Poreske uprave kažu da nije toliko neobično da deca imaju imovinu koju mogu dobiti nasleđem, kao i da se ta imovina optereti porezima.

Međutim, tom imovinom upravljaju njihovi staratelji. To znači da oni odgovaraju za nastali poreski dug na račun detetove imovine, a ne deca koja su krenula u prvi razred osnovne škole, a čija se imena objavljuju na listi dužnika, piše Jutarnji list.

Novinari riječkog Novog lista navode da se događa da i roditenji ili staratelji na decu prepišu nekretnine, a onda „zaborave" da plate porez.

Deo stručnjaka za poresku politiku smatra da je Ministarstvo finansija, odnosno Poreska uprava, postupila shodno propisima, dok drugi smatraju da imena dece nisu smela da se nađu na poreskom "stubu srama", piše list.

Poreski stručnjak Marija Zuber ističe da je poreski obveznik svaka fizička osoba od rođenja, pa čak i beba može da nasledi nekretnine ili novac, pa i da zaradi, snimajući reklame, recimo, pa da joj se istog momenta ime nađe na spisku Poreske uprave.

Ona smatra da su od dece čija su imena objavljena u nepovoljnijem položaju punoletni, jer to što se nalaze na spisku može da škodi njihovom poslu.

S druge strane, poreski savetnik Vladimir Brkanić smatra da je Poreska uprava trebalo da umesto imena dece dužnika objavi imena njihovih roditelja ili staratelja.

Maloletnici su poslovno nesposobni, kaže Brkanić, pa ako dugovanje poreza postoji, da izmire obavezu trebalo bi da budu javno pozvani roditelji, odnosno staratelji.



 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana