Dinkić ukida fiskalne kase zanatlijama

Objavljeno: 02.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Tanjug

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je da će ve' tokom ovog meseca biti ukinuta obaveza zanatlija da drže fiskalne kase i GPRS sisteme.

- Ako tu obavezu nemaju advokati, nema osnova da je imaju i zanatlije - rekao je Dinkić, naglašavajući "da to ne znači da neće biti finansijske discipline".

Prema njegovim rečima, kontrolu neregistrovanih preduzeća preuzeće poreska uprava od tržisne inspekcije, a oni koji imaju neregistrovanu radnju, imaće određeni period prilagođavanja i ulaska u legalni sistem poslovanja.

Dinkić je najavio da će najkasnije do kraja avgusta biti obezbeđena finansijaska podrška preduzetnicima, za održavanje likvidnosti. Kako je objasnio, reč je o kreditima čija bi kamata trebalo da iznosi jedan do dva odsto godišnje, a odobravao bi ih Fond za razvoj.

On je dodao da bi do kraja septembra trebalo da budu ukinuti i pojedini parafiskalni nameti, naglašavajući da on smatra da svakako treba ukinuti firmarinu za zanatlije i komunalnu naknadu za isticanje reklame i pozvao zanatlije da kažu šta još od nameta treba da se ukine.

Tokom jeseni, naglasio je on, biće i promenjen zakon o autorskim pravima i biće ukinuta obaveza plaćanja muzičkog dinara.

Dinkić je najavio i druge mere, koje neće moći odmah da budu primenjene, zbog deficita u budžetu, ali bi već od početka naredne godine mogle da zažive.

Jedna od njih je i bespovratna podrška za investije u zanatstvu, koja bi predviđala da država podrži preduzetnike koji obezbede najmanje 50 odsto sopstvenih sredstava, od ukupne vrednosti investicije, dok bi preostali deo finansirala država.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana