Krediti pod blokadom: Kupci ne mogu u stanove

Objavljeno: 01.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

U državnoj kasi nema novca za isplatu svih odobrenih subvencionisanih stambenih kredita, koji su se uklopili u kvotu od 1,7 milijardi dinara, koliko je predviđeno budžetom za ovu godinu.

Uprava za trezor ozbiljno kasni sa uplatama, kupci ne mogu u stanove pošto nisu u celosti izmirili obaveze, a prodavcima su zbog upisanih hipoteka u korist banaka i Republike Srbije "vezane ruke" i ne mogu da raskinu kupoprodajne ugovore. Ipak, najviše iritira to što nadležni nemaju preciznu informaciju kada će subvencije da legnu na račune.

Od trenutka kada se potpiše predugovor i kupac isplati prodavcu kaparu od pet odsto pa do realizacije kredita, u zavisnosti od ažurnosti banaka, prolazilo je od 60 do 150 dana. Investitori su do sada bili strpljivi, jer se u praksi pokazalo da se državni novac po odobrenju Nacionalne korporacije za osiguranje kredita u veoma kratkom roku slivao na račune kupaca kvadrata.

Međutim, sada novca nema, a dok iz Trezora ne stigne državni deo zajma, ni banka ne može klijentu da isplati odobreni kredit.

- Do sada zaista nije bilo problema i zato sam kao investitor i prihvatao kreditne kupce - kaže Zoran Dubljević, vlasnik firme Tramont.

- Ali, sada ne znam ni koliko treba da čekam na uplatu i hoće li je uopšte biti, s obzirom da para u budžetu nema i to je jedini odgovor koji dobijam. Hoće li mene Poreska uprava da čeka za PDV za materijal koji sam ugradio u te stanove. Sigurno je da neće. Kako da objasnim radnicima zašto će im kasniti plate - kaže on.

Dubljević dodaje da je "država preuzela obavezu i ako ne može da je ispuni onda neka skinu hipoteku sa moje imovine. Naći ću drugog kupca, a prethodni neka tuži državu što je zbog nje izgubio kaparu. Država nema prava da se tako igra sa građanima. I svi se pitaju zašto su stanovi toliko skupi. Pa zato što investicioni ciklus za zgradu od 12 stanova traje tri godine, zato što na svakom koraku nailazimo na problem".

Osim prodavaca u panici su i kupci kvadrata. Plaše se da ne izgube kaparu, a svako odlaganje useljenja odnosi im mesečno po minimum 200 evra za kiriju.

BANKARI JEDINI NE GUBE NOVAC 

Bankari nemaju nikakav problem zbog kašnjenja države u isplati subvencija za stambene kredite. Naime, banke kako dobiju novac iz budžeta, tako ga zajedno sa svojim delom uplaćuju klijentu. Na gubitku su samo građani i investitori koji već mesecima čekaju na dotaciju države, iako su sredstva bila izdvojena. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana