Benzin poskupeo tri puta za sedam dana

Objavljeno: 01.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, RTS

Benzin je poskupeo tri puta u proteklih sedam dana, od utorka do utorka, samo benzin evropremijum je ukupno poskupeo skoro pet dinara. Najniža cena litra tog goriva, koje se uglavnom uvozi, sada je oko 154 dinara.

Naftašima je izgovor za učestala poskupljenja to što su kursne razlikevelike i zato što je domača valuta oslabila prema evru. Aleksandar Mileusnić iz Petrobarta rekao je da na osnovnu cenu ne mogu sami trgovci da utiču. 

Već, kako je rekao, utiče svetska cena derivata, pošto se radi o berzanskom proizvodu, kao i kurs dinara u odnosu na evro, odnosno na dolar jer se trgovina naftnim derivatima obavlje u dolarima.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko kaže da je poslednja dva meseca, maj i jun, cena i benzina i dizela niža u evrima nego u maju i junu prethodne godine.

Iako je za plate u Srbiji gorivo preskupo, u poređenju sa zemljama regiona, jeftinije naftne derivate od Srbije imaju sada samo Bosna i Hercegiovina i Rumunija.

U NIS-u koji je glavni snabdevač, u narednom periodu očekuju da se cene zadrže oko sadašnjeg nivoa. 

Kravčenko je rekao da s obzirom na spoljne faktore, mogućnost da značajnih promena neće biti je viša od 50 odsto.

Međutim, ne treba zaboraviti unutrašnje faktore koji će uticati na poskupljenje. Ministar finansija i ekonomije Mlađan Dinkić već je najavio mogućnost povećanja akciza na gorivo. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana