Nova afera na pomolu - i Dojče banka nameštala Libor

Objavljeno: 31.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, agencije

Dojče banka, najveća nemačka banka, je po prvi put potvrdila da je "ograničeni broj" njenog osoblja bio upleten u skandal s nameštanjem međubankarskih kamatnih stopa Libor.

Šef nadzornog odbora Dojče banke Paul Ahlajtner je u pismu, upućenom zaposlenima, čija je kopija dospela u posed francuske novinske agencije AFP, potvrdio da je u toku unutrašnja istraga o učešću banke u toj prevari koja poslednjih sedmica potresa finansijski sektor.

- Prema dosadašnjim rezultatima istrage možemo reći da nijedan sadašnji, niti bivši član uprave nije imao bilo kakvo neprikladno učešće" u toj aferi - ukazao je Ahlajtner.

- Takođe se pokazalo da je ograničeni broj zaposlenih na sopstvenu inicijativu učestvovao u poslovima koji nisu u skladu sa standardima banke i shodno tome je preduzeta odgovarajuća akcija - dodato je u pismu.

Jedan od dvojice novih izvršnih direktora Dojče banke Anšu Džain je dospeo u središte pažnje zbog svoje moguće uloge u lažiranju međubankarske kamatne stope Libor koja je referentna za određivanje kamata na široku lepezu kredita - od hipotekarnih do kreditnih kartica.

Džain je do imenovanja za izvršnog direktora u junu ove godine, zajedno sa Jirgenom Fičenom, bio na čelu investicionih bankarskih operacija Dojče banke u Londonu, gde je jedan od njegovih trgovaca navodno bio upleten u prevaru s Liborom.

Nemački poslovni dnevnik Handelsblat je nedavno objavio da je ta afera bila jedan od razloga zbog čega Džainov prethodnik Jozef Akerman nije želeo da ga taj 49-ogodišnji investicioni bankar zameni na funkciji izvršnog direktora.

Podsetimo, britansku banku Barkliz su vlasti u Londonu i Vašingtonu već kaznile sa 290 miliona funti (360 miliona evra, 450 miliona dolara) zbog skandala sa nameštanjem Libora.

Dojče banka spremila 1.900 otkaza

Najveća nemačka banka je saopštila da je njen neto profit u drugom tromesečju gotovo prepolovljen na godišnjem nivou, kao posledica dužničke krize u evrozoni.

U saopštenju se navodi da je neto profit u tri meseca zaključno sa junom pao na 661 milion evra sa 1,2 milijarde evra iz istog perioda lani, dok su u isto vreme prihodi smanjeni za šest odsto na osam milijardi evra.

Dojče banka je najavila i da će uskoro otpustiti 1.900 ljudi u pokušaju da uštedi oko tri milijarde evra.

Serija otpuštanja radnika, od kojih 1.500 radi van Nemačke, deo je nove strategije koja predviđa velike unutrašnje promene zbog situacije na “usporenom tržištu”.

Saopštenje ipak dolazi kao iznaneđenje, jer je Dojče banka u aprilu saopštila da nema potrebe za smanjenjem broja zaposlenih.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana