Austrija dobija Demokratsku banku

Objavljeno: 31.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Tanjug

Austrijski bankarski sektor od sredine iduće godine biće bogatiji za još jednu banku koja treba da bude potpuno drugačija od dosadašnjih.

Udruženje za podsticanje i osnivanje Demokratske banke namerava da osnuje banku koja će raditi na novim osnovama. Nacrt statuta takozvane Demba već je sastavljen, a osnova projekta je model kritičara globalizacije Atak Austrija.

Banka, kako prenose mediji, biće organizovana kao zadruga i “u obavezi opštem dobru”, te neće ispalćivati dobiti, i podsticaće socijalni i ekološki održivi razvoj.

Demba će imati i malu ponudu usloga - platni promet, prijem štednje, izdavanje kredita.Štediše treba da odustanu od kamata, ali to ne moraju da učine, namera je osnivača.

Pola puta do osnivanja, prema rečima glavnog inicijatora Kristijana Felbera, već je pređeno.Do septembra Udruženje želi da izabere dva člana budućeg upravnog odbora, a prijavilo se već 30 zainteresovanih, od kojih je polovina radilo u banci.

Osnivački kapital od najmanje pet miliona evra trebalo bi da bude obezbeđen do Svetskog dana štednje, krajem oktobra.Prema Felberu postoji već obećanje oko 2.000 potencijalnih zadrugara za kapital u visini od dva miliona evra.

Do jeseni Udruženje planira da ima oko 10.000 zadrugara, što bi obezbedilo osnivački kapital u visini od 10 miliona evra.

Felber je objasnio da su članovi buduće zadruge ljudi koji su nezadovoljni aktuelnim bankarskim sistemom, kao i mala i srednja preduzeća, kritičari globalizacije, pa sve do predstavnika crkvenih i društvenih pokreta, liberalnog građanstva.

Najveća prepreka na putu ka dobijanje licence za banku osnivači imaju tek pred sobom, a to je dokazivanje održivog poslovnog modela. Takođe nova banka moraće biti prihvaćena u Udruženje banaka. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana