Rupa u budžetu sve bliža dve milijarde evra

Objavljeno: 31.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Novi ministar finansija Mlađan Dinkić, odmah po dolasku na tu poziciju, već je u žestokoj trci s vremenom. Ostalo mu je svega nekoliko meseci da obezbedi oko 1,8 milijardi evra za pokrivanje minusa u kasi i redovno vraćanje dugova i kamata.

Uz to, moraće da smisli način kako da uštedi milijardu evra, koliko je prema proceni Fiskalnog saveta, neophodno da bi manjak u budžetu ostao u zakonskim okvirima. Ukoliko ništa ne preduzme deficit će do kraja ove godine dostići dve milijarde evra ili 200 milijardi dinara. 

Oko sedam odsto planiranog BDP, što je znato više od zakonom dozvoljenih 152 milijarde dinara.

Iako ekonomski program još nije poznat sasvim do kraja, neke mere koje će preduzeti novi ministar već se naziru. Sudeći prema koalicionom sporazumu, plate i penzije neće biti zamrznute. Ali ono što, takođe, može da se zaključi jeste da njihov rast neće pratiti inflaciju, kako predviđa Zakon o budžetskom sistemu, već će povišice biti nešto niže.

U koalicionom sporazumu se navodi da će rast plata i penzija biti usklađen sa realnim mogućnostima budžeta. Kako će onda novi ministar finansija uštedeti oko milijardu evra da bi Srbija izbegla dužničku krizu. Mlađan Dinkić nijednom javno nije rekao da će povećati PDV, ali po svemu sudeći brojevi su neumoljivi i rast tog nameta neće moći da se izbegne.

Sudeći prema izveštaju Fiskalnog saveta, a suprotno opštem uverenju, smanjenje rashoda za nabavku robe i usluga, smanjenje broja državnih agencija za sve i svašta i racionalizacija javnih nabavki pružaju ograničene mogućnosti za štednju.

U izveštaju se navodi i računica da bi povećanje PDV-a za dva procentna poena donelo od 250 do 300 miliona evra u budžet. Međutim, ukoliko se ne zamrznu plate i penzije dobar deo tih sredstva biće potrošen za povišice.

Što znači da će jedan deo novca (prema nekim računicama oko 80 miliona evra) prikupljen po tom osnovu biti potrošen na povećanje plata i penzija u oktobru. To znači da će efekat povećanja poreza biti znatno manji.

Mera oko koje se svi u novoj vladajućoj koaliciji slažu odnosi se na smanjenje broja državnih agencija. U Srbiji ima oko 160 državnih institucija koje ostvaruju sopstvene prihode prodajom robe, pružanjem usluga i naplatom taksa, naknada za izdavanje licenci, dozvola i saglasnosti. Ove godine ostvariće ukupne prihode od 100 milijardi dinara. Nešto manje od milijardu evra. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana