Ilić: Država nastavlja gradnju stanova

Objavljeno: 31.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, RTS

Građevinari su bez posla, a na tržištu nekretnina padaju i ponuda i tražnja. Resorno Ministarstvo najavljuje nastavak državne stanogradnje i subvencionisanja kredita za kupovinu novih stanova.

Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić kaže da će država nastaviti izgradnju stanova u naseljima Stepa Stepanović i dr Ivana Ribara, jer su te obaveze preuzete od prethodne vlade.

- Ne mogu se prekinuti radovi, posao mora da se završi - rekao je Ilić RTS-u i dodao da su ugovori sklopljeni, obaveze preuzete od prethodne vlade i da sve mora da se završi, stavi u funkciju i da na korišćenje građanima koji su počeli da kupuju te stanove. 

- Moramo poboljšati kreditne linije i moramo više pažnje posvetiti socijalnom stanovanju - istakao je Ilić. 

Izgradnja i prodaja stanova pre četiri godine bio je jedan od najunosnijih poslova. Tada je u građevinskoj operativi bilo zaposleno oko 120.000 radnika, a danas manje od 70.000.

- Mi u ovom momentu imamo po zvaničnim podacima preko 22.000 nezavršenih stanova. Stižu anuiteti, velike kamate i pitanje šta će biti sa takvim stanovima - Goran Rodić, sekretar Odbora Privredne komore Srbije za građevinu.

Nebojša Rapajić iz Odbora PKS za promet nekretnina navodi da je u odnosu na početak krize, do danas prodaja pala do 50%, a u nekim područjima možda i više.

- Najviše opterećuje dužina dobijanja dozvole. Dozvola se dobija od godinu do godinu i po dana, procedura oko dokumentacije traje da biste uopšte započeli gradnju. Građevinci očekuju pomoć vlade - kaže Rapajić.

Goran Rodić iz Odbora PKS-a za građevinu kaže da građevinska industrija traži da se reprogramiraju svi krediti koje su uzimani za proizvodnju, da se snize kamatne stope.

- To su zelenaški krediti, da se stimulišu izvozno orijentisane firme - kaže Rodić.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana