Grci od Grka preuzimaju deo AIK banke?

Objavljeno: 31.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Na grčkom bankarskom tržištu u toku su promene. Grupa Pireus delimično preuzima posrnulu državnu ATE banku. Sredstva ove kuće u problemima podeljena su na bezbedne i rizične kredite, a zdravi deo preuzima Pireus. 

Transakciju je već odborila centralna banka u Grčkoj. Pireus banka je prisutna i na srpskom bankarskom tržištu i ima poslovne jedinice u svim većim gradovima. Što se tiče ATE-a, ona je bila jedan od ozbiljnijih kupaca za Vojvođansku banku, koja je na kraju završila u vlasništvu Nacionalne banke Grčke. Međutim, ona je na našem tržištu ipak prisutna: poseduje 20,34 odsto akcija niške AIK banke. Ona kod nas pokriva 5,7 odsto tržišta. S obzirom na to da ovde posluje 32 banke, to uopšte nije malo.

Kakve će posledice po srpsko tržište imati ovo grčko rešavanje problema?

– U Srbiji Pireus banka neće postati automatski vlasnik dela akcija koje ATE ima u AIK banci – kaže pravnik i stručnjak za tu oblast dr Stevan Šogorov.

– Sve banke na našem tržištu rade kao domaća pravna lica i da bi se nešto dogodilo na tom planu i da bi se promenila struktura vlasništva, neophodno je da to urade ovlašćeni akteri s domaćeg terena.

Kako će, pak, to uticati na dalji rad AIK banke?

– AIK banka je najkapitalizovanija kuća u Srbiji i ima najveći koeficijent adekvatnosti kapitala: krajem prošle godine bio je 30,1 odsto, a prosek za bankarski sektor Srbije je 19. Istovremeno, Narodna banka Srbije kao minimum propisuje 12 procenata – kaže stručnjak za oblast bankarstva i član Upravnog odbora te kuće dr Đorđe Đukić.

– AIK vodi izuzetno konzervativnu politiku, a to se ogleda kroz visoku rezervaciju koju ima za izloženost kreditnom i drugim rizicima. To se radi po cenu iskazivanja manjeg profita. Tako samo izbegavamo svaki eventualni šok koji bi mogao neprijatno iznenaditi upravu.

Đukić objašnjava da je najbolja potvrda takve politike to što veliki svetski investicioni fondovi koji su vlasnici njihovih akcija njih ne prodaju već ih drže u svom portfoliju jer im donose profit. Kao primer, navodi Fond Frenklin Templton. Ni ATE ih ne bi otuđivala da ne mora – one su niz godina u njihovom posedu i uvek su im donosile dividende i popravljale i konsolidovale bilans.

– Mi smo jedina banka čijim se akcijama aktivno i godinama najviše trguje na Beogradskoj berzi. Prodaju ih samo oni koji to moraju jer im je novac preko potreban – kaže Đukić.

Ovo izvesno ne bi trebalo da bude jedina promena na našem tržištu kada su u pitanju banke u čijem vlasništvu učestvuje grčki kapital: najavljeno je i merdžovanje Alfa i EFG Eurobanke. Inače, u Srbiji sve grčke banke, a ima ih ukupno pet, imaju tržišni udeo od 17 odsto. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana