Povratak marke unazadio bi Nemačku

Objavljeno: 30.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Beta

Povratak Nemačke na staru valutu, marku, koji se u medijima i ispitivanjima javnog mnjenja sa produbljivanjem krize evra sve češće pominje, značio bi drastično smanjenje nemačkog izvoza i sa time skopčan pad privrednog rasta od 15 odsto.

Ekonomski stručnjak osiguravajućeg koncerna Alijanc Mihael Hajze, samo u prvoj i drugoj godini po eventualnom povratku na nemačku marku, nemački izvoz opao bi za 20 odsto, a privredni rast za čak 15 odsto.

Ovaj ekonomista smatra da "u trenutku kada na vidiku nije kraj krize evra nije nikakvo čudo što mnogi Nemci priželjkuju povratak marke", ali ističe da ne treba imati "nikakvih iluzija koliko bi to koštalo Nemačku".

Istovremeno Hajze dodaje da je ponovno uvođenje marke "malo verovatan scenario", jer bi se u tom slučaju potpuno raspala evrozona.

- Izolovan izlazak Nemačke iz evrozone pri daljem postojanju zajedničke valute je politički, kao i zbog centralne uloge Nemačke kao davaoca garancija, potpuno nerealno - smatra stručnjak Alijanc-grupe.

Čak i samo iščekivanje kraha evra, u slučaju nemačkog povratka na marku, učinilo bi da drastično porastu troškovi refinansiranja prezaduženih zemalja evrozone, a ni njihov bankrot se više ne bi mogao isključiti.

Rast vrednosti marke učinio bi da nemački izvoz, tradicionalno najveći motor privrednog rasta, opadne za 20 odsto već u prvoj godini. Zajedno sa padom konjunkture i bankarskom krizom u evropskom susedstvu to bi sve za Nemačku značilo pad privrednog rasta za 15 odsto u roku od samo dve godine.

- Zato nije nikakvo dizanje panike kada se kaže da bi raspad evropske monetarne unije bio mnogo veći šok od krize nastale posle bankrota američke banke Leman Braders 2008. godine - zaključuje Hajze.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana