Civilno društvo ne da na guvernera

Objavljeno: 30.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic, Tanjug

Više organizacija civilnog društva, institucija i pojedinaca, uputilo je danas apel Vladi Srbije da ne smenjuje guvernera Narodne banke Srbije Dejana Šoškića, kao i druge državne službenike.

- Nelegalnom smenom guvernera Šoškića i proizvoljnim razrešenjima državnih službenika urušava se vladavina prava u Srbiji. Smenjivanje ljudi sa položaja zloupotrebom zakonodavnih ovlašćenja Narodne skupštine predstavlja ozbiljan udarac vladavini prava u Srbiji - navode potpisnici apela.

Oni podsećaju da je procedura za smenu guvernera utvrđena Zakonom o NBS i služi kao jemstvo njegove nezavisnosti.

Ukoliko nova vlada proceni da guverner ispunjava uslove za razrešenje koji su precizno definisani članom 28. Zakona o NBS dužna je da upozori na to Savet guvernera, kao jedinu merodavnu instituciju za utvđivanje odgovornosti guvernera.

Donošenjem novog Zakona o NBS u cilju smene guvernera, vladajuća većina bi grubo narušila vladavinu prava u Srbiji i u potpunosti obesmislila položaj svih nezavisnih institucija i regulatornih tela, upozoravaju potpisnici apela, među kojima su profesori Vojin Dimitrijević i Vesna Rakić-Vodinelić, Borka Pavićević i drugi.

Apelu su se pridružili i Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava, Centar za praktičnu politiku, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Centar za evroatlantske studije, Centar za razvoj civilnog društva, BKV Fond, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Fondacija za otvoreno društvo.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana